Poznat datum komemoracije i sahrane Gordane Kuić

17.01.2023

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznata književnica preminula je u 81. godini života

Poznat datum komemoracije i sahrane Gordane Kuić
Copyright Printscreen/Youtube/ Izbliza - Produkcija Kadar

Komemoracija istaknutoj književnici Gordani Kuić, koja je preminula 14. januara u 81. godini života, biće održana u četvrtak, 19. januara, u 12 časova u Jevrejskom kulturnom centru.

Rođena je u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Gordana Kuić, autorka devet romana i dve zbirke priča, pod pseudonimom Ana Gord, osvojila je prvu nagradu na književnom konkursu Saveza jevrejskih opština Jugoslavije 1984. godine, sa delom “Miris kiše na Balkanu”.

Printscreen/Youtube/ Izbliza - Produkcija Kadar
 

Kultno delo

Taj roman je objavljen prvi put 1986. godine. Preveden je na francuski, engleski, španski, italijanski, nemački, makedonski, poljski, slovenački i hebrejski jezik.

Balet „Miris kiše na Balkanu - balet o Riki“, premijerno je izveden u Sarajevu 1992, a nešto kasnije iste godine, i u Beogradu, na BEMUS-u.

Po dramatizaciji Nebojše Romčevića, nastala je istoimena drama, a 2011. godine i TV serija u režiji Ljubiše Samardžića.

Printscreen/Youtube/ Izbliza - Produkcija Kadar
 

Pet izuzetnih žena zbog kojih je počela da piše

Kako je sama Gordana Kuić isticala, počela je da piše tokom ranih osamdesetih godina 20. veka - ne da bi postala pisac, već sa željom da ovekoveči život pet izuzetnih žena - sestara Salom, odnosno svoje majke Blanke i tetaka Laure, Nine, Klare i Rifke.

Preko njih je u svojoj prvoj trilogiji ispričala priču o sefardskim Jevrejima Sarajeva, Bosne, pa i Balkana u trajanju od jednog veka.

Sahrana Gordane Kuić biće održana istog dana u 14.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike