Preminula ruska glumica Ina Čurikova: Pamtićemo je po ulozi za koju je dobila Srebrnog medveda

14.01.2023

13:22

0

Sahrana će biti 17. januara

Preminula ruska glumica Ina Čurikova: Pamtićemo je po ulozi za koju je dobila Srebrnog medveda
Ina Čurikova - Copyright Profimedia

Sovjetska i ruska glumica Ina Čurikova umrla je u 80. godini, saopštio je direktor Lenkom teatra za RIA Novosti. Sahrana glumice biće 17. januara.

Za ulogu u "Ratnoj romansi" osvojila je Srebrnog medveda za najbolju glumicu na 34. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu

Zajedno sa suprugom i sinom, Čurikova je bila koscenarista istorijskog igranog filma "Romanovi: Carska porodica" (2000), u kojem umesto da se pojavi na ekranu, ona je tražila englesku glumicu Lindu Belingam da igra caricu Aleksandru Fedorovnu.

Profimedia
Ina Čurikova

Od ranog detinjstva želela je da postane glumica

Ina Čurikova je takođe poznata scenska glumica, koja uglavnom radi u pozorištu Lenkom sa rediteljem Markom Zaharovim.

Čurikova je rođena u Belebeju, u Baškortostanu 1943. godine. Početkom 1950-ih, Ina se sa majkom preselila u Moskvu. Od ranog detinjstva želela je da postane glumica: kao devojčica učila je u studiju pri Pozorištu Stanislavski, a kasnije, posle nekoliko neuspeha, upisala se u dramsku školu Ščepkin.

Profimedia
Ina Čurikova i Vladimir Putin

Pred kamerama je debitovala kao student prve godine, u manjim epizodnim ulogama. Ina Čurikova postala je poznata zahvaljujući filmovima "В огне брода нет" (1968), a posebno trijumfalnom "Начало" (1970) tadašnjeg reditelja i njenog budućeg supruga Gleba Panfilova.

Njene druge najznačajnija role bile su u filmovima: "Тот самый Мюнхгаузен"(1979) po scenariju Grigorija Gorina i u režiji Marka Zaharova, "Военно-полевой роман" (1983) Petra Todorovskog, "Rebro Adamovo" (1990) Vjačeslava Кrištofoviča, "Godina psa" (1993) Semjona Aranoviča, "Kazanovina kabanica" (1993) Aleksandra Galina, "Курочка Ряба" (1993) Andrej Кončalovski i "Ширли-мырли" (1995) Vladimira Menšova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike