Preminula književnica Gordana Kuić

15.01.2023

18:37

0

Autor: M.M.

Sahrana Gordane Kuić biće 19. januara

Preminula književnica Gordana Kuić
Copyright Printscreen/Youtube/ Izbliza - Produkcija Kadar

Književnica Gordana Kuić, autorka devet romana i dve zbirke priča,  preminula je u Beogradu u 81. godini.

Sahrana Gordane Kuić biće 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu, preneli su portalu SEEcult.org njeni prijatelji.

Rođena je u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Objavila je romane “Miris kiše na Balkanu”, “Cvat lipe na Balkanu”, “Smiraj dana na Balkanu”, "Duhovi nad Balkanom”, “Legenda o Luni Levi”, Bajka o Benjaminu Baruhu”, “Balada o Bohoreti”, “Roman u slikama” i “Roman u pričama”. Takođe, objavila je dve knjige pripovedaka “Preostale priče” i “Sa druge strane noći”.

Printscreen/Youtube/ Izbliza - Produkcija Kadar
 

Prema njenom romanu "Cvat lipe na Balkanu" snimljena je TV serija, u režiji Ivana Stefanovića. Takođe, prema romanu "Miris kiše na Balkanu" snimljeni su TV serija i film, u režiji Ljubiše Samardžića. U dramatizaciji Nebojše Romčevića napisana je i drama "Miris kiše na Balkanu", koja je premijerno izvedena 2009. u Madlenijanumu.

"Miris Kiše na Balkanu - balet o Riki" premijerno je izveden u Sarajevu 1992, te u Beogradu iste godine na BEMUS-u.

Kako je sama Gordana Kuić isticala, počela je da piše tokom ranih osamdesetih godina 20. veka - ne da bi postala pisac već sa željom da ovekoveči život pet izuzetnih žena - sestara Salom, odnosno svoje majke Blanke i tetaka, Laure, Nine, Klare i Rifke.

Preko njih je u svojoj prvoj trilogiji ispričala priču o sefardskim Jevrejima Sarajeva, Bosne, pa i Balkana u trajanju od jednog veka.

Printscreen/Youtube/ Izbliza - Produkcija Kadar
 

Smatrala je i da nema većeg priznanja od čitanosti.

- Publika je nepotkupljiva. Samo zbog nje moji romani traju. To trajanje je potvrda vrednosti. Drugim rečima, ako se moji romani budu čitali za sto godina, značiće da nešto vrede, mada u tome, nažalost, ja neću moći da uživam - navela je Gordana Kuić na svom sajtu.

Gordana Kuić dobila je nagradu Žensko pero za 2006. godinu, nagradu za najbolju prozu Banjalučkog sajma knjiga za sabrana dela i nagradu Izdavača i knjižara BIH za 2010. godinu.

Njeni romani prevedeni su na francuski, engleski, poljski, makedonski, slovenački, italijanski, nemački, španski i hebrejski jezik.

Podsetimo, krajem novembra u Francuskoj preminuo je i naš priznati književnik i pesnik Milorad Danojlić, a krajem prošle godine napustio nas je i Dejan Tiago u 57.godini

Pre samo nekoliko dana preminuo je i američki pesnik srpskog porekla Čarls Simić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike