Kultnom bendu Nirvana nagrada Gremi za životno delo: Nepravda je konačno ispravljena

10.01.2023

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Kobejn, Novoselić i Grol su jedni od najuspešnijih i najuticajnijih muzičkih entiteta svih vremena

Kultnom bendu Nirvana nagrada Gremi za životno delo: Nepravda je konačno ispravljena
Nirvana - Copyright Profimedia

Legendarni bend Nirvana konačno će dobiti nagradu Gremi za životno delo.

Akademija je potvrdila da će ove godine, osim ovog kultnog benda, isto priznanje dobiti i The Supremes, Nil Rodžers, Slik Rik, grupa Heart, Bobi Mekferin i Ma Rejni.

Prvi put nakon izbijanja pandemije korona virusa, Los Anđeles će noć pre centralne dodele Gremija, 5. februara, biti domaćin posebne programske večeri u čast dobitnika nagrade za životno delo.

Profimedia
 

Ispravljena nepravda

Na ovaj način, saglasni su fanovi Nirvane, ispravljena je velika nepravda, pošto su smatrali da je bend odavno zaslužio ovo priznanje.

- Akademija s ponosom slavi ovu raznoliku listu uticajnih muzičara koji obuhvataju brojne žanrove, kao dobitnike nagrade za posebne zasluge za 2023. godinu - izjavio je Harvi Mejson Jr., glavni izvršni direktor Recording Academy i dodao:

- Svaki kreator na ovom spisku izvršio je uticaj na našu industriju, od tehničkih do kreativnih dostignuća, predstavljajući širinu raznolike muzičke zajednice. Uzbuđeni smo što sledećeg meseca slavimo ovu grupu legendi koja nastavlja da nadahnjuje i oblikuje svet muzike.

Profimedia
 

Neizbrisiv trag

U saopštenju za javnost u kojem su objavljeni dobitnici za 2023. godinu Recording Academy je o Nirvani napisala:

“Nirvanu su 1987. godine osnovali Kurt Kobejn i Krist Novoselić, a probili su se sa pacifičkog severozapada na svetsku pozornicu izdavanjem svog debi albuma ‘Bleach’ 1989. godine. Dve godine kasnije Nirvanin drugi album ‘Nevermind’ izazvaće seizmičku promenu u globalnoj kulturi mladih.

Kurt Kobejn Profimedia
 

Uzdižući se na broj 1 u svetu uz singl koji je završio u Grammy Hall of Fame, ‘Smells Like Teen Spirit’, uticaj ‘Neverminda’ transformisao je Kobejna, Novoselića i Dejva Grola u jedne od najuspešnijih i najuticajnijih muzičkih entiteta svih vremena.

Nirvanin treći i poslednji studijski album, ‘In Utero’, objavljen je 1993., dovršavajući neizbrisiv trag koji je vratio rokenrol integritet i strast na vrhove lista. S prijemom u Rock & Roll Hall of Fame 2014. i više od 75 miliona prodatih ploča, Nirvana nastavlja da bude jedinstvena inspiracija za generacije obožavalaca i muzičara širom sveta”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike