Rešena enigma nesvakidašnje krađe knjiga: Ko je ukrao više od hiljadu neobjavljenih rukopisa

08.01.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Počiniocu preti maksimalna kazna od 20 godina zatvora

Rešena enigma nesvakidašnje krađe knjiga: Ko je ukrao više od hiljadu neobjavljenih rukopisa
Profimedia - Copyright Profimedia

Italijan Filipo Bernardini priznao je da je ukrao više od 1.000 neobjavljenih rukopisa, od kojih su mnogi napisali svetski poznati autori. To je uspeo tako što se predstavljao kao ličnost iz izdravačke industrije i tako varao ljude.

Kako piše BBC, koristio je svoje znanje o toj industriji pošto je bio zaposlen u izdavačkom gigantu "Simon i Šuster" u Londonu. Iako je priznao krivicu u Njujorku, njegovi motivi nisu i dalje jasni, a utvrđeno je da rukopisi nisu procurili na interent, niti je tražena otkupnina.

Profimedia
 

Među žrtvama i svetski poznati pisci

Presuda Bernardiniju, koji je uhapšen prošle godine u januaru, izgleda da objašnjava misteriju koja godinama zbunjuje književni svet, a među piscima koju su bili žrtve su i čuveni Margaret Atvud, Sali Runi i Ijan Makjuan.

U intervjuu za Bukseler Atvud je potvrdila da je bilo "usklađenih napora da se ukrade rukopis" njene knjige "Svedočanstva" pre nego što je objavljena.

Profimedia
 

- Bilo je mnogo lažnih mejlova od ljudi koji su pokušavali da bace pogled čak i na samo tri stranice - rekla je književnica.

Enigma na dnu ove priče

Danijel Sandostorm, urednik švedskog izdavača "Albert Bonirs Forlag", koji je bio među žrtvama, rekao je da je teško znati šta je bila motivacija za prevaru.

- Književni odgovor na to pitanje - mislim da je neko to radio zbog uzbuđenja i postoji psihološka enigma na dnu ove priče. Manje romantičan odgovor bio bi da je ovo bio neko ko je voleo da se oseća važnim i da vuče konce, a da je ovo bio trik da bi to postigao - izjavio je za BBC.

Profimedia
 

Iako je Bernardini radio u izdavačkoj kući, nije bilo naznaka da "Simon i Šuster" stoji iza ovoga.

Bernardini će biti osuđen u aprilu, a preti mu maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike