Preminula najstarija ćerka Pabla Pikasa (FOTO)

21.12.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Maja Ruis-Pikaso umrla je u 88. godini života

Preminula najstarija ćerka Pabla Pikasa (FOTO)
Pablo Pikaso - Copyright Profimedia

Maja Ruis-Pikaso najstarija ćerka čuvenog španskog umetnika Pabla Pikasa koja je prikazana na više njegovih slika, preminula je u 88. godini, izjavio je njen advokat Rišar Malka, prenose svetski mediji.

Preminula je mirno okružena porodicom, navodi se u saopštenju.

Rođena je 5. septembra 1935. godine i bila je prva ćerka Pabla Pikasa i Mari-Terez Valter. Slavni umetnik je imao četvoro dece.

Maja Ruiz-Pikaso/Profimedia
 

U pariskom muzeju posvećenom Pikasovim delima, izložene su slike koje je umetnik posvetio svojoj ćerki, među kojima "Maja sa lutkom", "Maja sa lutkom i konjem", "Maja u mornarskom odelu" , "Maja sa čamcem" i "Maja sa keceljom".

Dirljivi zajednički trenuci sa ocem

Na izložbi koja nosi naziv „Maja Ruiz-Pikaso, ćerka Pabla“, zajedno su radili kustos Pikasovog muzeja u francuskoj prestonici Emilija Filipot i Majina ćerka Dajana Vidmajer-Ruiz-Pikaso, koje su slučajno otkrile crteže i skice dok su prolazile kroz skladište ove ustanove kulture. Dajana je sve to pokazala majci, a Maja se setila da je te crteže pravila sa slavnim ocem, i da je tada nedostajalo vremena, papira i olovaka.

Izložba „Maja Ruiz-Pikaso, ćerka Pabla“/Profimedia
 

Pikaso je crtao sa Majom onako kako je crtao sa svojim ocem, inače profesorom crtanja, a skice otkrivaju ovu dirljive trenutke.

- Zato je verovatno moj otac pisao u moje sveske i bojio mojim olovkama. Još uvek imam predivna sećanja na vreme kada smo zajedno crtali u kuhinji. To je bilo jedino mesto u stanu u kome je bilo toplo - prisetila se Maja nakon otvaranja izložbe za Observer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike