Ekskluzivno! Piter Friston, lični asistent Fredija Merkjurija otkriva mnoge tajne iz života slavnog umetnika

13.03.2021

09:50 >> 14:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuvenom pevaču je istovremeno bio asistent, batler, kuvar, sekretar, čistač, kelner, ali i telohranitelj

Ekskluzivno! Piter Friston, lični asistent Fredija Merkjurija otkriva mnoge tajne iz života slavnog umetnika
Copyright Fredi Merkjuri Profimedia

Britanac Piter Friston, lični asistent najboljeg rok vokala svih vremena Fredija Merkjurija, održaće predavanje na sceni Kombank dvorane kao uvodni program za koncert „Queen Real tribute benda“, čiji će datum održavanja, nakon nedavnog odlaganja, naknadno biti saopšten, a u ekskluzivnom razgovoru za Tanjug kaže da je Merkjuri bio genije za stvaranje muzike, strastveni pevač i jednostavan i iskren prijatelj.

Lider mega popularne rok grupe „The Queen“ preminuo je od AIDS-a davne 1991. godine, i ceo svet će obeležiti tokom aktuelne 2021. godine tri decenije od njegovog odlaska.

Profimedia

Rođen u britanskom gradu Surej, gospodin Friston (1955), je najranije detinjstvo proveo u Južnom Londonu, dok nije otišao u internat u Severnu Indiju. Na različitim pozicijama je radio u „Royal Opera House“ i „Royal Ballet“, a Merkjurija je upoznao 1979. godine. Od tada su bili nerazdvojni sve do smrti slavnog umetnika.

– Fredi mi jako nedostaje, i posle 30 godina od kako nas je zauvek napustio. Ipak, on mi ne nedostaje sa tugom i prazninom. U trenutku kada je umro, osetio sam olakšanje, jer više nije u tim nepodnošljivim mukama – objasnio je Friston.

Piter Friston Profimedia

Kako kaže, najviše mu nedostaje Merkjurijev smeh.

– Prva slika koju vidim kada pomislim na Fredija je njegov smeh. Posebno kako zabacuje glavu i kako se iskreno smeje. Fredi je voleo da se stalno smeje sa prijateljima i bilo je mnogo uživanja u tim momentima – evocirao je uspomene Friston.

Istovremeno, Merkjuriju je bio asistent, prijatelj, batler, kuvar, sekretar, čistač, kelner, ali i telohranitelj. Pred kraj Merkjurijevog života Friston je brinuo o njegovom zdravlju.

Fredi Merkjuri Profimedia

Pred koncert grupe „Queen Real tribute“, Friston će imati jednočasovni nastup pred publikom u Kombank dvorani, kada će pričati o manje poznatim detaljima iz Merkjurijevog života. Takođe, publici u Beogradu biće predstavljene ne toliko poznate fotografije iz Merkjurijeve privatne kolekcije.

– Moja uloga u tom uvodnom delu večeri će biti da na neki način zaokružim priču o ličnosti kakva je bila Fredi Merkjuri, kroz prizmu njegove bogate karijere, ili kroz osobu koja je stvorila magiju. Biće vremena, nakon moje prezentacije, da svako iz publike može da pita šta god poželi i odgovoriću najistinitije što mogu – obećava Friston.

Profimedia

Friston je putovao sa Merkjurijem po celom svetu, gde god je bend „The Queen“ imao zakazane turneje, bili su zaista nerazdvojni, a on je pazio na slavnog pevača.

– Istina, možda ne slušam „The Queen“ danas toliko kao nekada, ali mi je prijatno kada čujem više raznih pesama koje nisu izvođene uživo u TV emisijama. Sada mi te pesme zvuče sveže i drugačije, jer su to snimci iz autentičnog vremena, a ne reprodukcije uživo hitova iz osamdesetih godina – kaže Friston.

Piter je proveo punih 12 godina u Merkjurijevoj kući Garden Lodge u Londonu, a kasnije u pevačevim rezidencijama Njujorku i Pragu.

– Tih 12 godina bih mogao opisati samo kad bih imao vremena da napišem čitavu knjigu. Tokom prve godine druženja sa njim već sam mogao da otkrijem pravog Fredija kakav on jeste u svojoj suštini. Da li je on bio sve vreme kod kuće, ili na napornim turnejama, ili je snimao album, on je za mene u osnovi bio uvek ista osoba. Poznavao je uvek svoje granice, ali je pokušavao da postigne daleko više od toga – ističe Friston.

Fredi Merkjuri Profimedia

Kako kaže, posebno je zanimljivo što se Merkjuri bez izuzetka svakog jutra budio u 9 sati.

– Bez obzira da li je legao da spava u dva ili u šest ujutru Fredi je bio na nogama u 9 sati. Jednostavno, nikada nije voleo da propušta dnevno svetlo, sunčeve zrake, prirodu – otkriva Piter.

Za njega je bilo veliko iznenađenje kada je otkrio da Merkjuri ume da uđe u svakodnevnu rutinu.

– Fredi je osmislio plan za jednu od svojih nedelja u Njujorku, a onda bi se takva nedelja ponavljala nekoliko puta zaredom. To se dešavalo nakon našeg prvog zajedničkog snimanja albuma u Njujorku. Tada sam shvatio da je Fredi genije za stvaranje muzike, strastveni pevač i jednostavan, iskren prijatelj – opisao je Friston.

Takođe, pohvalio je srpski bend „Queen Real tribute“, koji je, kako kaže, slušao više puta.

– Znam koliko zaista uživaju da izvode hitove grupe „The Queen“. Važno je i da publika uživa na tim koncertima, kao i ljudi koji su bili životno vezani za Fredijev bend, poput mene.

“Queen Real tribute bend” Promo/Nikola Mažibrada

Osim na odlazak Merkjurija, Friston se osvrće na mnoge britanske i američke muzičare koji su nas napustili kao što su Džordž Majkl, Dejvid Bouvi, Majkl Džekson, Leonard Koen, Džo Koker…

– Važno je da se stalno osvetljavaju njihovi opusi, kako bi njihova prisutnost u pop muzici ostala večna – kazao je Friston.

Pročitajte još

Piter Friston je bio i ključna figura za nastanak čuvenog filma “Boemska rapsodija” (2018), o grupi „The Queen“, u čijem fokusu je Fredi Merkjuri.

– Mislim da je “Boemska rapsodija” veoma dobar holivudski film. Rami Malek je uverljivo dočarao Fredijevu ideju za slobodom u životu i muzici. Ipak, taj film nije dokumentarac i naravno da je postojala izvesna doza umetničke slobode – zaključuje Friston.

Rami Malek kao Fredi Merkjuri Profimedia

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike