Sve je počelo na jednom neobičnom medenom mesecu: Pera Detlić napunio 82 godine (FOTO)

27.11.2022

06:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Osim epiteta omiljenog crtanog junaka, koji ponosno nosi već osam decenija, poseduje i zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu

Sve je počelo na jednom neobičnom medenom mesecu: Pera Detlić napunio 82 godine (FOTO)
Pera Detlić - Copyright Profimedia

Čuveni crtani junak Pera Detlić na svetsku scenu animiranih filmova stupio je 25. novembra 1940. godine, kao gostujući lik Endi Pandi u filmu „Kuc, kuc“. Od tada, svakim danom je sve više osvajao srca mališana, ali i njihovih roditelja širom planete.

Njegova priča je počela na medenom mesecu bračnog para Voltera Lenca i Grejs Steford, u Džun Lejku. Noćima nisu mogli da spavaju, zbog detlića koji se nalazio na krovu njihovog smeštaja. Kada je počela da pada kiša, shvatili su da im je ptica napravila rupe na krovu. Volter je želeo da ubije pticu, ali mu je Grejs predložila da napravi crtani film o iritantnom detliću.

Profimedia
 

Od lude ptice do omiljenog crtanog junaka

Lenc je svoje delo predstavio publici 25. novembra 1940. godine, a kako su crtani filmovi u to vreme pravljeni za bioskopsko prikazivanje, Pera u svojim nestašlucima nije bio sputan „manirima“ dostojnim televizije.

Njegov lik i izgled su vremenom evoluirali i menjali se, pa je od lude, iritantne ptice vremenom postao prefinjeni detlić i omiljeni crtani junak.

Postoje i tri animirane serije sa Perom Detlićem: „Šou Pere Detlića“ (1957-1997), „Novi Šou Pere Detlića“ (1999-2002) i „Pera Detlić“ (2018-do danas).

Peri je glas u početku pozajmljivao glumac Mel Blank, a kasnije Volterova žena Grejs. Melov glas je ipak ostao u uvodnoj špici, kada Pera kaže: „Pogodi ko sam?“ (Guess who?).

Profimedia
 

Zvezda na Bulevaru slavnih

Sedam godina nakon premijere, Pera Detlić je dobio i svoju prvu tematsku numeru koja je, naravno, sadržala njegov čuveni, zarazni smeh. Ova kompozicija, prvi put upotrebljena 1948. godine, postala je prva i jedina numera iz nekog crtanog filma koja je nominovana za Oskara za najbolju filmsku muziku.

Kako se postepeno gasila era prikazivanja crtanih filmova u bioskopima, Pera Detlić je prelazio na televiziju.

Prvi „Šou Pere Detlića“ na malim ekranima je prikazan 1957. godine. Ipak, zahvaljujući svojoj popularnosti, punio je bioskopske sale sve do 1972. godine, kad je Lenc zatvorio svoj studio zbog sve većih producentskih troškova, a popularni crtani junak se u potpunosti preselio na televiziju.

Osim epiteta omiljenog detlića, koji ponosno nosi već 82 godine, Pera Detlić poseduje i zvezdu na čuvenom Bulevaru slavnih.

Profimedia
 

Pera Detlić kod nas

Studio RTB je od 1974. godine sinhronizovao čuveni crtani film i tada je Peri glas pozajmljivao Milutin Mića Tatić. Sinhronizovane su epizode iz serijala „Šou Pere Detlića“ (1957-1997). Neki od negativaca koji se pojavljuju u crtaću su Sima Ražanj, aligator koji želi da pojede Peru i Velja Morž, koji hoće u miru i tišini da se okupa, ali ne može od Pere.

U Srbiji se 2007. godine na RTS2 prikazivao i „Novi Šou Pere Detlića“ a glas je popularnom crtanom junaku pozajmljivao Dragan Vujić Vujke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike