Omiljeni crtani junak Dambo slavi 80. rođendan: Imao je posebno mesto u srcu Volta Diznija

23.10.2021

14:35

0

Autor: M. Cukić

"Od samog početka do kraja Dambo je bio srećan film. Nismo bili ograničeni nijednom postavljenom pričom kako bismo mogli mašti dati na volji", rekao je Dizni

Omiljeni crtani junak Dambo slavi 80. rođendan: Imao je posebno mesto u srcu Volta Diznija
Dambo 1 - Copyright Printscreen/YouTube

Čuveni crtani film "Dambo" premijerno je prikazan u Njujorku na današnji dan 1941. godine. Iako je prošlo osam decenija, ovu priču vole i deca i odrasli i dan-danas.

Poznato je da svako delo Volta Diznija, sadrži u sebi skrivene motive i poruke, a jedno od njih je i "Dambo". Mali i nestašni slon, uprkos tome što je bio drugačiji od drugih, prikazan je sa mnogim kvalitetima. Volt je jedan od malog broja umetnika koji su u svojim delima, kroz zabavu, smeh i interakciju, obraćali pažnju na marginalne grupe - na motive ljubavi, prijateljstva i iskrenih emocija. Umetnost koju je stvarao nastala je bazirajući se na esenciju svakog bića, ne na materijalni svet u kome živimo.

Printscreen/YouTube
 

Uprkos tome, nedavno je čuveni crtani bio na udaru kritike zbog, kako su mnogi isticali ,"rasizma" jer su Dambovi pomagači vrane crne boje, i to je tako kako jeste, ali govore slengom kojiim govore Afroamerikanci u Harlemu, tzv. džajvom. 

Printscreen/YouTube
 

Naravno, ovakve stvari ne mogu da utiču na ljubitelje ovog crtanog filma koji će ga danas iznova puštati svojoj deci s radošću i sigurnošču.

U čast 80. rođendanu Damba izdvojićemo nekoliko zanimljivosti o njemu:

Printscreen/YouTube
 

- "Leteći slon Dumbo" ("Dumbo the Flying Elephant"), koji su napisale Helen Aberson i Harold Pearl, počeo je kao takozvani "Roll-A-Book" i imao je 36 stranica. "Knjiga" je bila serija ilustracija na svitku, a čitaoci bi okretali točkić na vrhu "knjige" da bi pročitali sledeći panel, piše Telegraf.

- U originalnoj knjizi, miš Timotije (u originalu Timothy Q. Mouse) nije postojao. Umesto toga, Dambov pomoćnik je bio izvesni Red Robin. Do kraja knjige, Red i Dambo su potpisali filmski ugovor i kreću u Holivud.

Printscreen/YouTube
 

- Zbog Drugog svetskog rata, studio je imao uputstva da Dambo bude što jeftiniji. Kao rezultat toga, pozadine su primetno manje detaljne nego u drugim Diznijevim filmovima, a likovi su mnogo jednostavniji. Do kraja proizvodnje Dambo je koštao samo 812.000 dolara za izradu.

- Tokom produkcije došlo je do izuzetno žestokog štrajka animatora. Kako se priča, Dizni je ovaj štrajk radnika ismejao tako što je u "Dambu" stavio scenu u kojoj grupa klovnova odlučuje da "udari velikog šefa radi povišice"

Printscreen/YouTube
 

- Sa nešto više od sat vremena, Dambo je najkraći dugometražni Diznijev crtani film. Voltu je savetovano da proširi priču, ali on se opirao, rekavši: "Možete da rastegnete priču do sada, a nakon toga se neće držati zajedno."

- Kada je crtani film kasnije prikazan u na Diznilend televiziji, Volt Dizni je priznao publici da je Dambo imao posebno mesto u njegovom srcu. "Od samog početka, Dambo je bio srećan film. Nismo bili ograničeni nijednom postavljenom pričom kako bismo mogli mašti dati na volji. Drugim rečima, da nam dođe dobra ideja, stavili bismo je u priču. Bila je to zaista srećan film od početka do kraja."

Printscreen/YouTube
 

- Postoji i igrani film "Dambo", a režirao ga je Tim Barton.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike