Jezive slike saobraćajnih nesreća za 80 miliona evra: "Bela katastrofa" Endija Vorhola na aukciji (FOTO)

31.10.2022

12:30

0

Fotografije iz novina i policijskih arhiva su mu poslužile kao izvorni materijal

Jezive slike saobraćajnih nesreća za 80 miliona evra: "Bela katastrofa" Endija Vorhola na aukciji  (FOTO)
Endi Vorhol - Copyright Profimedia

Reči ekscentričnog umetnika Endija Vorhola da će svako doživeti pet minuta slave u današnje vreme društvenih mreža su se očigledno odavno obistinile. Međutim, Endi Vorhol nije predvideo da će njegova dela i mnogo godina nakon njegove smrti uspevati da dostižu velike cifre.

Poslednji put to se dogodilo sa čuvenim portretom na svili holivudske zvezde Merilin Monro, koji je prodat na aukciji za 195 miliona dolara, čime je postavljena nova rekordna cena jednog umetničkog dela nekog američkog umetnika.

Endi Vorhol je počeo da snima slike automobilskih nesreća, avionskih nesreća i drugih katastrofa ranih šezdesetih godina, a fotografije iz novina i policijskih arhiva su mu poslužile kao izvorni materijal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

„Bela katastrofa“ (19 udesa belog automobila) – ponovljene grafičke crno-bele slike na ogromnom platnu visine 3.6 metara i širine 1.8 metara –  trebalo bi da budu prodate za najmanje 80 miliona dolara u Njujorku sledećeg meseca.

To je deo Vorholove serije „Smrt i katastrofa“ iz 1960-ih koja je odražavala umetnikovu preokupaciju smrtnošću.

Poslednja velika slika iz ove kolekcije „Silver Car Crash“ (Dvostruka katastrofa), prodata je na aukciji za 105 miliona dolara 2013. godine.

Aukcijska kuća „Sotbi“, koja će 16. novembra prodati sliku u ime privatnog vlasnika, opisala ju je kao „monumentalno remek-delo“.

Profimedia
 

Slika više od 15 godina nije bila u javnosti. Pozivajući se na Vorholovo pobožno katoličanstvo, „Sotbi“ je saopštio:

– Nema sumnje da fizička veličina panela – najvećeg od svih Vorholovih radova – ima moć da izazove osećaj strahopoštovanja, sličan onom kod religioznog oltara. U stvari, religiozni prizvuci dela prevazilaze njegove puke razmere.

Istoričar umetnosti Džon Ričardson kaže da celokupno ponavljanje Endijevih slika proizilazi iz činjenice da je bio katolik.

– Išao je u crkvu, na ispovest, morao je da ponovi 10 puta molitvu, pa još 20 puta i sve to se ogleda u načinu na koji se njegova slika ponavlja iznova i iznova i iznova – kaže Ričardson.

Kako ističu u aukcijskoj kući "Bela katastrofa" je jedno od najprovokativnijih i najzanimljivijih umetničkih ostvarenja 20. veka i verovatno najznačajnije umetničko dostignuće u Vorholovoj karijeri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Guardian

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike