Otvoren čuveni Oktobarac: Šta je najbolje u savremenoj umetnosti? (FOTO)

21.10.2022

09:00

0

U fokusu je preispitivanje nasleđa najvažnije manifestacije likovnog stvaralaštva kod nas

Otvoren čuveni Oktobarac: Šta je najbolje u savremenoj umetnosti? (FOTO)
oktobarski _tan2022-10-20-215614229-9 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Međunarodna manifestacija vizuelnih umetnosti "Oktobarski salon - Beogradski bijenale" sinoć je svečano otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda, pred brojnim zvanicama, umetnicima i novinarima.

Članica odbora manifestacije i kustoskinja Kulturnog centra Beograda (KCB) Danica Jovović Prodanović je predstavila mnogobrojni kreativni tim KCB-a koji je dobio "izuzetnu privilegiju da bude autor koncepcije".

- Za ovih 60 godina Oktobarski salon je jedna od najdinamičnijih manifestacija u oblasti likovne i vizuelne umetnosti. Menja se kroz godine, menjali su se formati, bio je često kritikovan i preispitivan, što i jeste uloga publike i umetnosti - rekla je Jovović Prodanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Prema njenim rečima, na 59. izdanje Oktobarskog salona, čija je umetnička direktorka Zorana Ðaković Miniti, pozvan je najveći broj učesnika - preko 80 umetnika, istoričara umetnosti, kustosa, filozofa, arhitekata i drugih.

Jovović Prodanović je istakla da je Oktobarac tokom godina gostovao u raznim prostorima, a za njegovo 59. izdanje, koje traje do 4. decembra, otvorila su se vrata brojnih institucija poput Univerzitetske biblioteke, Biblioteke grada Beograda, Radio Beograda i Muzeja savremene umetnosti.

- Zaista smo se potrudili da preispitamo ne samo format izložbe nego i neke buduće sadržine. Nadamo se da će to biti neki odgovor za ono što je pred nama - rekla je Jovović Prodanović.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je podsetila da je u fokusu Oktobarskog salona "preispitivanje nasleđa najvažnije manifestacije likovnog stvaralaštva kod nas".

Dodala je da želi da po završetku manifestacije tim Oktobarskog salona i gradska uprava, kao osnivač i pokrovitelj, probaju da nađu "kuda i kako dalje sa Oktobarcem".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Oktobarski salon kao da od devedesetih traga sam za sobom i svi mi ljubitelji Salona treba da ujedinimo snage i nađemo prava rešenja kao bi ostao impuls umetničkog stvaralštva za ovaj deo Evrope i odražavao brigu za nove generacije umetnika - ocenila je sekretarka.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić je istakao da ministarstvo prepoznaje "Oktobarac kao najvažniji i najsveobuhvatniji događaj u oblasti likovnih umetnosti".

Rekao je i da Oktobarski salon "u kontinuitetu čuva i razvija od 1960. godine jedinstven prostor reprezentativnih umetničkih istina, stavova i mišljenja, koji prezentuje najviše domete aktuelne srpske i međunarodne likovne scene".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Kroz bijenalni presek prezentuje moguće odgovore kakva je sudbina i uloga umetnosti i kulture u sve dinamičnijim mogućnosti, ali i zahtevima, koje savremeno društvo postavlja kao izazov pred nas - kazao je Jokić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike