Najveća aukcija slika u istoriji: Kolekcija od milijardu dolara suosnivača Majkrosofta

27.08.2022

17:00

0

Veliki događaj za tržište umetnina

Najveća aukcija slika u istoriji: Kolekcija  od milijardu dolara suosnivača Majkrosofta
aukcija - Copyright Profimedia

Zbirka umetničkih dela suosnivača Majkrosofta Pol Alena, mogla bi da uđe u istoriju kao prva koja je na aukciji dostigla cifru od milijardu dolara.

- Uprkos krizi, izavanoj posledicama pandemije, rata u inostranstvu i nagloj inflaciji, tržište umetnosti nastavilo je da raste, dokazajući ka što je uvek bilo, da su najbogatiji kolekcionari izolovani od svetskih previranja - piše Njujork tajms, povodom najveće aukcije u istoriji aukcijske kuće Kristi.

S druge strane, Guillaume Cerutti, izvršni direktor Kristija izjavio da je ovo  veliki događaj za tržište i svet umetnosti.

Profimedia
 

Jedna od najznačajnijih slika iz vredne zbirke umetničkih dela je slika Pola Sezana "La Montagne Sainte-Victoire,” po ceni od 100 miliona dolara. Pol Sezan je ovu sliku naslikao 1890. godine.

- Pol je zaista razumeo moć i značaj umetnosti i uvek je bio srećan da to iskustvo podeli sa drugima - izjavila je Džodi Alen, sestra suosnivača Majkrosofta dodajući da cela kolekcija odražava raznolikost njegovog intresovanja za vrednim umetničkim delima.

Pol Alen je još 2010. godine obećao da će većinu svog bogastva nakon svoje smrti ostaviti u dobrotvorne svrhe. U to vreme prema listi Forbsa bio je na 37. mestu po bogastvu. Sav prihod od ove aukcije takođe ide u dobrotvorne svrhe.

Na aukciji kuće Kristi biće prodato 150 umetničkih dela iz vredne zbirke koja obuhvata raspon  od 500 godina istorije umetnosti u koji su uvrštena dela od starih majstora pa sve do do giganata moderne umetnosti.

Aukcijska kuća Doroteum: Foto: Profimedia
 

Suosnivač Majkrosofta je često svoja vredna dela iz kolekcije pozajmljivao muzejima.

- Živeti sa ovim umetničkim delima zaista je neverovatno - izjavio je jednom prilikom Pol Alen koji je umro 2018. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike