470 godina najstarije beogradske knjige: Sve tajne četvorojevanđelja (FOTO)

04.08.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo dragoceno delo će od danas do 3. septembra biti izloženo u Biblioteci grada Beograda

470 godina najstarije beogradske knjige: Sve tajne četvorojevanđelja (FOTO)
Copyright Beogradsko četvorojevanđelje / Tanjug / Strahinja Aćimović

Beogradsko četvorojevanđelje je prva knjiga štampana u Beogradu, na današnji dan, 4. avgusta 1552. godine. Sadrži kompletan tekst na 211 listova i jedan je od najbolje očuvanih primeraka, od ukupno četrdesetak sačuvanih.

Štampana je na papiru, u folio formatu, krupnim ćiriličnim slovima na srpskoslovenskom književnom jeziku, dvobojnom, crveno-crnom štampom, a ukoričena je u kožni povez sa metalnim kopčama, dok su korice urađene u zlatotisku.

Beogradsko četvorojevanđelje Promo/Biblioteka grada Beograda
 

Osim tekstova jevanđelista, knjiga sadrži i uputstva o čitanju pojedinih jevanđelja u toku godine, mesecoslov od 1. septembra do 31. avgusta, popis jevanđelja za razne potrebe i službe pojedinim svetiteljima i uputstvo za čitanje vaskrsnih jevanđelja po glasovima.

Jevanđelje (Novi zavet) najznačajnija je hrišćanska bogoslužbena knjiga, u kojoj su ispričani život, učenja i dela Isusa Hrista, kao i njegovo stradanje i vaskrsenje. Ostaje zabeleženo da je Beograd jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je u XVI veku imao štampariju za knjige na srpskoslovenskom jeziku.

Beogradsko četvorojevanđelje / Tanjug / Strahinja Aćimović
 

Zanimljiva je i okolnost da beogradska štamparija nije nastala pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, u manastiru, već u gradu, u svetovnoj sredini.

Sa Beogradskim četvorojevanđeljem je zapravo otpočelo štampanje knjiga u Beogradu, nastavljeno tek po obnavljanju srpske državnosti u XIX veku, u Kneževini Srbiji, 1831. godine.

Povodom 470 godina od kada je stvoreno ovo dragoceno delo u posebnoj vitrini za izlaganje stare i retke bibliotečke građe, u Odeljenju za rad sa korisnicima Biblioteke grada Beograda, od danas do 3. septembra biće izložena najstarija knjiga štampana u našem glavnom gradu.

Biblioteka grada Beograda Promo/Arhiva biblioteke
 

Ona je i najznačajniji eksponat postavke u čast jubileja - "Beogradsko četvorojevanđelje - 470 godina prve knjige štampane u Beogradu", čiji je autor Milanka Babić Vukadinov. Deo izložbe je i katalog koji se može prelistati na elektronskom displeju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike