Da li je moguće oprostiti ubici svog deteta? Misterija albanskog običaja Kanun u filmu „Pomirenje“ (FOTO/VIDEO)

19.10.2022

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj prastari plemenski kodeks koji je tokom devedesetih godina bio zabranjen, ponovo oživljava u ovoj zemlji

Da li je moguće oprostiti ubici svog deteta? Misterija albanskog običaja Kanun u filmu „Pomirenje“ (FOTO/VIDEO)
Pomirenje 1 - Copyright Film "Pomirenje" Promo/MCF

Film „Pomirenje“ koji je svetsku premijeru imao na Kopenhagen DOX-u, jednom od najvećih festivala dokumentarnog filma, a potom bio prikazan na brojnim drugim filmskim smotrama, od Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldoks“ u Beogradu, preko prestižnog internacionalnog festivala dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, Sarajevo Film Festivala, do filmskog festivala u Sidneju, naći će se na reperotaru domaćih bioskopa od 3. novembra, ukazujući na pokušaj mirenja dve porodice nakon konflikta koji se završio velikom tragedijom.

Film "Pomirenje" Promo/MCF
 

Drevni sistem vrednosti poznat kao Kanun, koji je tokom devedesetih godina bio zabranjen, ponovo oživljava u Albaniji, posebno u njenim severnim delovima. Po ovom običajnom zakonu koji je vekovima regulisao sve aspekte života u zajednici, kao i porodične nesuglasice, oprost znači pomirenje dve strane, o čemu i govori ovo dokumentarno ostvarenje slovenačke rediteljke Marije Zidar. U pitanju je dirljiv i oštrouman prikaz patrijarhalnog društva uhvaćenog između prošlosti koja ne odlazi i neizvesne sadašnjosti.

Jedna osamnaestogodišnjakinja je ubijena u žučnom porodičnom sukobu u brdima severne Albanije. Njen ožalošćeni otac je rastrzan pritiscima lokalnog biskupa i predsednika nevladine organizacije iz prestonice, ne samo da oprosti ubici u zatvoru i njegovoj porodici kao hrišćanin, već i da se pomiri sa njima, kako je nekada zahtevao prastari plemenski kodeks - Kanun.

Film "Pomirenje" Promo/MCF
 

- “Pomirenje“ je opservacija sukoba muškaraca u visoko patrijarhalnom balkanskom društvu. Mlada žena izgubila je život u unakrsnoj pucnjavi. Okom kamere fokusiramo se na muškarce koji odlučuju o njenom nasleđu, svedočeći o realnosti razgovora i rituala iz kojih su žene od pamtiveka bile isključene - ističe rediteljka filma Marija Zidar.

Radnja filma smeštena je u savremenu Albaniju, 2014. godine, kada su tokom pet godina snimanja direktor fotografije Latif Hasoli i Marija Zidar istraživali i tranzicioni proces ove zemlje. Nakon pada komunističkog sistema 1990. godine, ponovo oživljava Kanun koji je predhodno bio zabranjen i oštro kažanjavan.

Promo/MCF
 

Kao i mnoge druge stare tradicije i Kanun je često pogrešno shvaćen i predstavljen. U pitanju je običaj koji može da omogući pomirenje, a ne osvetu kako je često interpretiran. Rediteljka Marija Zidar u svom filmu teži da se odmakne od stereotipnih prikaza Kanuna u medijima kao da je reč o krvnoj osveti, časti i primitivnom nasilju.

- Razlozi za oživljavanje Kanuna daleko su složeniji od pukog shvatanja da je reč o starim zakonima koji netaknuti preživljavaju u današnjem vremenu - zaključuje rediteljka.

Nastao u koprodukciji, film je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike