Šta povezuje Italiju, Jugoslaviju i dvadeset četiri hiljade poljubaca? (FOTO)

12.10.2022

07:30

0

Knjiga ima podnaslov "Uticaj italijanske popularne kulture u Jugoslaviji (1955-1965)" i govori detaljno upravo o tom periodu

Šta povezuje Italiju, Jugoslaviju i dvadeset četiri hiljade poljubaca? (FOTO)
profimedia-0156629755 - Copyright Sofija Loren/Profimedia

Promocija knjige „Dvadeset četiri hiljade poljubaca“ Frančeske Rolandi, u prisustvu autorke, održana je sinoć u medijateci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Knjiga u izdanju Geopoetike ima podnaslov "Uticaj italijanske popularne kulture u Jugoslaviji (1955-1965)" i govori detaljno upravo o tom periodu.

Promocija knjige "Dvadeset četiri hiljade poljubaca" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Rolandi je istakla da se opredelila za pisanje ove teme dok je tokom jednog perioda živela u Beogradu, kada se prijavila za stažiranje u Italijanskom institutu za kulturu.

- Razmišljala sam tada koliko je italijanska pop kultura imala snažan uticaj na svakodnevni život ljudi na prostoru bivše Jugoslavije. Onda sam započela doktorat na tu temu, da pričam o Jugoslaviji kroz prizmu kulture u Italiji - objasnila je autorka svoju početnu ideju za stvaranje knjige.

Frančeska Rolandi ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Privremeno rešenje graničnog pitanja, koje je bilo omogućeno Londonskim sporazumom iz 1954. godine, bilo je preduslov za procvat kulturnih veza između Italije i Jugoslavije, dve zemlje sa različitim političkim sistemima i do tada podeljenim usled oštrog teritorijalnog sukoba.

Naročito važnu ulogu odigrao je uticaj italijanske popularne kulture, koji je poslužio kao filter za prenos kulturnih pojava koje su dolazile sa Zapada, u neku ruku odomaćenim i prihvatljivijim u očima jugoslovenske vlasti.

ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Muzika je centralna tema moje knjige, zato i nosi naslov prema čuvenoj pesmi ''Dvadeset četiri hiljade poljubaca''. Muzika je i spojila obale Jadranskog mora. Italijanska kultura je ovde, u bivšoj Jugoslaviji, ostala i dalje jaka i nakon perioda kojim završavam u knjizi, dakle od 1965.godine. Istina, festival Sanremo nije se pratio i slušao kao nekad, odnosno adolescenti tog perioda od 10 godina, o kome pišem u knjizi su ga više pratili nego mladi kasnije - ocenila je Rolandi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike