Ani Erno je dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost

06.10.2022

11:09

0

Autor: Dejan Ćirić

Prestižno priznanje dodeljuje Švedska akademija od 1901. godine

Ani Erno je dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost
Ani Erno - Copyright Profimedia

Proglašen je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a prestižno prizanje dobila je Ani Erno, francuska spisateljica.

Kako su naveli iz Švedske akademije, ona je nagradu dobila „za hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja“. 

Profimedia
 

Nobelovu nagradu za književnost dodeljuje Švedska akademija od 1901. godine za one koji su, po rečima Alfreda Nobela, „stvorili najbolje delo, u idealnom pravcu, u oblasti književnosti”. Uprkos uvreženom mišljenju, ona se ne dodelje za konkretno delo, već za celokupan dotadašnji opus.

Kako je Erno izjavila ranije, pisanje je politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakost. U tu svrhu koristi jezik kao, kako ga ona naziva, „nož“ da pocepa veo mašte. 

Profimedia
 

Rođena je 1940. u gradiću Ivto u Normandiji, gde su njeni roditelji imali prodavnicu kafe. Njen put do autorstva bio je dug i mukotrpan. Dosledno i iz različitih uglova ispituje život, obeležen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase.

Napisala je više od trideset književnih dela.

Profimedia
 

Dobitnik ovog prestižnog priznanja prima medalju, diplomu i novčani iznos od milion kruna.

Ani Erno je tek 17 žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Prvi dobitnik je bio francuski književnik Sili Pridom, dok je prošle godine laureat bio tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike