Šta spaja Supermenov kostim, rukavice Darta Vejdera i potpisani zahtev za nošenje oružja Elvisa Prislija? (FOTO)

05.10.2022

06:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovogodišnja aukcija može se pohvaliti proširenim katalogom od preko 1.500 predmeta ukupne procenjene vrednosti od 11 miliona funti

Šta spaja Supermenov kostim, rukavice Darta Vejdera i potpisani zahtev za nošenje oružja Elvisa Prislija? (FOTO)
profimedia-0164593059 - Copyright Profimedia

Rukavice negativca iz „Ratova zvezda“ Darta Vejdera i Supermenovo odelo naći će se među slavnim predmetima iz sveta filma, televizije i muzike na godišnjoj aukciji britanske kompanije Propstore sledećeg meseca.

Profimedia
 

Ovogodišnja aukcija uživo, nakon pauze zbog pandemije, kada je bila samo onlajn, može se pohvaliti proširenim katalogom od preko 1.500 predmeta ukupne procenjene vrednosti od 11 miliona funti.

- Ove godine aukcija je veća nego ijedna pre. Dodali smo oko 500 predmeta i još jedan dan. To je veliki korak napred za nas, što je čini mnogo uzbudljivijim događajem - rekao je izvršni direktor Propstore-a Stiven Lejn za Rojters, prenosi nacional.hr.

Izdvojio je kompletan kostim Supermena koji je nosio glumac Kristofer Riv, Vejderove crne rukavice iz prvog filma “Ratovi zvezda” (1977.) i Bibliju iz “Bekstva iz Šošenka” iz 1994. godine.

Ratovi zvezda/Profimedia
 

Tu je i prvo izdanje tvrdog poveza knjige “Hari Poter i kamen mudrosti” iz 2001. godine i pilotska kaciga koju je nosio Šon Koneri u letelici „Little Nellie“ u filmu o Džejmsu Bondu iz 1967. “Samo dvaput se živi”.

Muzičke memorabilije ove godine se uvode kao posebna kategorija koja dobija svoj dan na aukciji. Lejn je kao ključni predmet izdvojio gitaru Gibson Les Paul Silver Sparkle Florentine Noela Galagera sa albuma i turneje “Be Here Now”, procenjenu na iznos između 300.000 i 500.000 funti.

Zahtev za dozvolu za oružje Elvisa Prislija/Profimedia
 

Ljubitelji muzike mogu da licitiraju i svemirsko odelo Major Tom Dejvida Bouvija iz spota “Ashes to Ashes”, kao i potpisani zahtev za dozvolu za oružje Elvisa Prislija.

Ovogodišnja aukcija održaće se u sedištu BAFTE, u centru Londona, a nadmetanje je dostupno i onlajn ili putem telefona, od 3. do 6. novembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike