Nepoznato delo slavnog Manea: Poželiš da se sagneš i daš psu kolačić (FOTO)

21.09.2022

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Portreti kućnih ljubimaca nisu bili prezastupljeni u njegovom opusu. Katalog njegovih dela broji ih samo osam.

Nepoznato delo slavnog Manea: Poželiš da se sagneš i daš psu kolačić (FOTO)
profimedia-0451440239 - Copyright Eduar Mane/Profimedia

Sledećeg meseca na aukciji aukcijske kuće Christie‘s pojaviće se kolekcija „Getty“ u okviru koje će se naći i neočekivana dela Eduara Manea, jednog od najistaknutijih predstavnika francuskog impresionizma, piše The Art Newspaper, prenosi Jutarnji list.

Mane je najpoznatiji po prikazima žena i pariskog društvenog života, a među najpoznatijim naslovima često se spominju "Doručak na travi" i "Olimpija" iz 1863, kao i "Bar u Foli Beržeru" iz 1882. godine. Ipak, ovog puta, ljudske subjekte koji gledaju pravo u posetioca, zameniće terijer Bob.

"Glavu psa Boba" (Tête du chien "Bob"), čija se vrednost procenjuje između 400.000 i 600.000 dolara, naručio je 1876. godine operski pevač i kolekcionar umetnina Jean-Baptiste Faure, u čijem je vlasništvu bilo čak 67 Maneovih dela, zbog čega se smatra umetnikovim najvažnijim mecenom.

"Glava psa Boba", Eduar Mane/Profimedia
 

Portreti kućnih ljubimaca nisu bili prezastupljeni u njegovom opusu. Katalog njegovih dela broji ih samo osam, od kojih će se dva naći na nadolazećoj aukciji. Uz „Boba“ predstaviće se i "Pas Donki" (Le chien "Donki") iz 1876. godine, čija se vrednost procenjuje između 300 i 500 hiljada dolara.

"Bob" je svojevremeno, pre Drugog svetskog rata, bio deo specijalne kolekcije impresionističkih i postimpresionističkih dela u vlasništvu Estelle i Ludwida Katzenellenbogen. Pošto se par rastao, "Bob" je ostao u Estellinom vlasništvu. Ona je tokom tridesetih godina prošlog veka pobegla iz Nemačke u Švajcarsku, a zatim i u Sjedinjene Američke Države. Slika se u njenoj kolekciji zadržala do 1945. godine, a onda je krenula na svoj put dok 1982. nije došla u ruke Gettyja. Najavljena prodaja slike deo je dogovora između Gettyjevih i Katzenellenbogenovih naslednika.

Eduar Mane/Profimedia
 

- Restitucija je složeno područje u razvoju i ova slika je divan primer tog razvoja i nijansi prisutnih u tom procesu - izjavio je predsednik aukcijske kuće Christie‘s Mark Porter i dodao:

- Slika je izuzetno šarmantna. Poželiš da se sagneš i daš psu kolačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike