Radovan Vujović: Imam tužne vesti

21.09.2022

08:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Svečanom dodelom nagrada zatvoren je 15. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE

Radovan Vujović: Imam tužne vesti
Radovan Vujović, foto Fadil Šarki - Copyright Zatvaranje 15. LIFFE festivala Promo/Fadil Šarki

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti“ završeno je 15. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE. Festival je održan od 15. do 20. septembra na više lokacija u Leskovcu i na onlajn platformi, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

U ime Radivoja Raše Andrića, dobitnika Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju filma „Leto kad sam naučila da letim“, nagradu je primio producent filma Milan Stojanović.

- Da je Raša tu, verovatno bi pozdravio celu ekipu poimence. Takav je tip. Ali pošto nemamo vremena, a ja nisam Raša Andrić, samo ću da se zahvalim celoj ekipi, posebno njegovim asistentima i glumcima, koji su zajedno s njim doneli ovako lep film.

Zatvaranje 15. LIFFE festivala Promo/Fadil Šarki
 

Nagradu za najbolju režiju uručila je Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.

Drugu nagradu za najbolju režiju, dodeljenu Davidu Kapcu i Andriji Mardešiću za ostvarenje “Stric”, član žirija Dalibor Matanić je uručio manjinskom koproducentu iz Srbije, Milanu Stojanoviću.

Dvojica reditelja iz Hrvatske prisutnima su se obratili video porukom.

- Ova nagrada nam jako puno znači, jer bez obzira na to što je druga nagrada za režiju, nama je zapravo prva. Prva i za ovaj film i prva uopšte. Zbog toga nam je neizmerno drago da smo je dobili upravo na ovom festivalu, koji slavi ime Žike Pavlovića, jednog od najvažnijih reditelja s ovih prostora - istakao je Andrija Mardešić.

Treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” za režiju pripala je rediteljki Sonji Tarokić za film „Zbornica“, a u njeno ime nagradu je primio dugogodišnji direktor HAVCA i današnji direktor Kulturnog centra u Zagrebu Hrvoje Hribar.

Sonja Tarokić je u video obraćanju rekla:

- Želim se zahvaliti festivalu što ste uopšte pozvali naš film, i u ime cele ekipe reći da nam je stvarno jako drago da film i dalje putuje, i posebno veliko hvala žiriju na ovoj jako lepoj nagradi.

Zatvaranje 15. LIFFE festivala Promo/Fadil Šarki
 

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Ibrahimu Komi za ulogu u filmu “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića. Francuski glumac se javio iz Londona video porukom:

- Hvala vam puno. Veoma mi je drago zbog nagrade. Hvala žiriju i mom divnom reditelju, Stefanu Arsenijeviću.

Ivana Roščić, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, za rolu u ostvarenju “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića, putem video poruke je rekla:

- Hvala žiriju što je prepoznao strast i ljubav prema onome u čemu uživam, a to je stvaranje filma i uloge. Hvala Davidu i Andriji, pre svega, i mojim glumačkim partnerima, bez kojih to ne bi bilo to. Hvala filmskom festivalu u Leskovcu koji okuplja filmaše iz celog regiona. Mislim da je to predivno i nadam se da ću jednom moći da budem deo toga.

Nagradu je u njeno ime preuzeo reditelj Danilo Šerbedžija, koji je potom otpevao i pesmu s glumicom Janom Stojanovskom, članicom žirija glavnog takmičarskog programa.

Zatvaranje 15. LIFFE festivala Promo/Fadil Šarki
 

Specijalno priznanje žirija za glumački debi osvojile su Antonia Belazelkoska i Mia Giraud za uloge u filmu “Sestre” Dine Dume. Dobitnice su se zahvalile putem video poruke.

- Čitavo iskustvo snimanja filma sa Dinom i ostalim članovima ekipe bilo je zaista divno - rekla je Mia Giraud.

- Žao nam je što nismo lično prisutne, ali reakcije publike su bile zaista sjajne. Nadam se da su svi na festivalu uživali u filmu - dodala je Belazelkoska i zahvalila se festivalu i žiriju.

Nagradu za najbolju režiju u selekciji “Divlji film”, za ostvarenje “Men of Deeds”, osvojio je rumunski reditelj Paul Negoescu, koji je putem video poziva poručio:

- Hvala vam puno na ovoj nagradi, veoma sam počastvovan. Žao mi je što nisam mogao da prisustvujem ceremoniji zatvaranja, jer snimam film. Ali nadam se da ću i njega prikazati jednog dana na vašem festivalu.

Zatvaranje 15. LIFFE festivala Promo/Fadil Šarki
 

Nagradu AFIFS (Asocijacije filmskih festivala Srbije) za najbolju režiju u kategoriji srpskog filma osvojio je Dušan Milić za ostvarenje “Mrak”. Nagradu je primila najmlađa učesnica ovog filma, glumica Miona Ilov, a priznanje joj je uručio predsednik žirija, reditelj Dragan Marinković.

Reditelj Dušan Milić obratio se putem video poruke:

- Žao mi je što nisam večeras s vama na festivalu. Želim da se zahvalim svima što su film uopšte uvrstili na festival, i naravno svojim kolegama, filmskim umetnicima, koji su mi dodelili ovu značajnu nagradu. Ovo je veliki podstrek za mene.

Nagrada u kategoriji Srpske manjinske koprodukcije pripala je Zrinku Ogresti za film “Plavi cvijet”. Koproducent filma Lazar Ristovski i reditelj Zrinko Ogresta zahvalili su se putem video poruka.

- Vest o još jednoj nagradi koju sam dobio u vašoj zemlji za moj film „Plavi cvijet“, na tako važnom festivalu, stvarno me je razveselila. Nadam se da će i ova vredna nagrada pomoći da film bude što uočljiviji - rekao je Ogresta. Producent filma iz Srbije, glumac i reditelj Lazar Ristovski, zahvalio se na nagradi i istakao važnost manjinskih koprodukcija u realizaciji filmskih projekata.

Otvaranje 15. LIFFE festivala, Leskovac Promo/Fadil Šarki
 

U kategoriji studentskog filma, Grand-pri “Radomir Bajo Šaranović” za najuspešnijeg mladog reditelja osvojila je Jovana Avramović za režiju filma “Izgubljeni dani”. Druga nagrada pripala je Tini Velichkovikj za režiju filma “Progesteron”, a treću je osvojio Luka Vlaho za režiju filma “Justine”.

Festival je zvanično zatvorio srpski glumac Radovan Vujović, koji se publici obratio rečima:

- Pozdrav svima, drago mi je da vas vidim ponovo. Ali, imam tužne vesti - proglašavam festival u Leskovac zatvorenim!

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE završeno je projekcijom dokumentarnog ostvarenja “Film davne budućnosti” u kome o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević i Bora Drašković.

Milčo Mančevski Promo/Fadil Šarki
 

O ovogodišnjim nagradama za Takmičarski program odlučivao je tročlani žiri u sastavu Dalibor Matanić, Srđan Dragojević i Jana Stojanovska.

Selektor ovogodišnjeg glavnog takmičarskog programa bio je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, a nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu dodeljena je proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike