Neverovatna priča o zavodljivom kriminalcu pretočena u seriju: Kako je nastao Stokholmski sindrom (FOTO/VIDEO)

19.09.2022

15:00

0

Najozloglašeniji i najšarmantnij odmetnik u švedskoj istoriji

Neverovatna priča o zavodljivom kriminalcu pretočena u seriju:  Kako je nastao Stokholmski sindrom (FOTO/VIDEO)
klark olafson (7) - Copyright YouTube/ Netflix

Klark Olafson je, pravi otac dijagnoze nazvane Stokholmski sindrom. Bio je okoreli kriminalac, lažov i prevarant ali istovremeno beskrajno šarmantan, rečit i zavodljiv, pa su tako njegove žrtve počele da osećaju simpatije i privrženost prema njemu.

Stokholmski sindrom je naziv psihološkog stanja koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca. Ovaj termin u upotrebu je uveo kriminolog i psihijatar Nils Bejerot posle neuspele pljačke banke i otmice na Normalmstorgu u Stokholmu u avgustu 1973. godine.

I upravo ovde počnje zaplet nove Netliksove serije "Klark", o najozloglašenijem i najšarmantnijem odmetniku u švedskoj istoriji.

YouTube/ Netflix
 

- Ovo je neverovatna priča o Klarku Olafsonu, kontroverznom kriminalcu koji je nadahnuo pojam Stokholmski sindrom. Snimljeno je prema njegovim istinama i lažima - navodi Netfliks, na kojem  se emituje ova serija snimljena na švedskom jeziku.

Inače, serija je nastala na osnovu Olafsonove autobiogafske knjige

Kroz šest jednosatnih epizoda gledaoci prate njegov razvojni put od dečjeg uzrasta krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina dvadesetog veka, sve do spektakularnih pljački i bežanja iz zatvora koji su se odvijali sedamdesetih i osamdesetih godina.

U ulozi okorelog kriminalca koji svoje žrtve osvaja šarmom našao se glumac Bil Skarsgord poznat po ulozi klovna u fimu It.

YouTube/ Netflix
 

Kada se 1973. godine dogodila pljačka banke u centru Stokholma, naoružani pljačkaš Jan-Erik Olson (čiji je poznanik iz zatvora bio Klark Olafson) zatražio je da mu se u banci pridruži i sam Klark ili će ubiti sve taoce.

Klarka Olofosna policija vodi do banke Profimedia
 

Vlasti su to na kraju bile primorane da učine. Njih dvojica i nekoliko zarobljenih žena proveli su čak šest dana zatvoreni u banci. Klark je bio izuzetno fin i šarmantan prema ovim ženama. Iz toga razloga one su nakon što su puštene odbile da svedoče protiv Klarka i njegovog prijatelja. Čak su ih na neki način i branile.

Ova serija važi za jednu od najskupljih u Netfliks produkciji. Snimana je na brojnim atraktivnim lokacijama u Stokholmu, Litvaniji, ali i u hrvatskim gradovima: Rijeci, Opatiji, Zagrebu i Puli.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike