Svet će večeras videti Srbiju odozgo: Lepote koje oduzimaju dah premijerno na kanalu National Geographic (FOTO)

18.09.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Raskoš naše zemlje prikazana je u bojama proleća, leta, jeseni i zime kroz veličanstvene snimke kakvi do sada nisu viđeni

Svet će večeras videti Srbiju odozgo: Lepote koje oduzimaju dah premijerno na kanalu National Geographic (FOTO)
EVROPA ODOZGO DRAGAN TRIFUNOVIĆ 1 - Copyright Srbija u serijalu "Evropa odozgo" Promo/Dragan Trifunović/National Geographic

Večeras u 22 časa kanal National Geographic započinje emitovanje četvrte sezone serijala „Evropa odozgo“ koju otvara premijera emisije o Srbiji.

Ovaj dokumentarni serijal nas je kroz dosadašnje tri sezone vodio na neverovatna putovanja širom starog kontinenta, od Grčke i Turske na jugu, pa do večnim snegom i ledom okovanih nepreglednih prostranstava Skandinavije. 

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji leteli smo iznad Holandije, Portugala, Francuske, Nemačke, a sada će ceo svet videti kako je naša zemlja veličanstvena kada je kamere snimaju iz vazduha, jer će epizoda posvećena Srbiji biti prikazana širom planete. 

Srbija u serijalu "Evropa odozgo" kanala National Geographic Promo/National Geographic
 

Neverovatni snimci iz vazduha, odvešće nas u magičan let iznad Subotice, Specijalnog rezervata “Zasavica”, drevne tvrđave Golubac, modernog Beograda na vodi, pa iznad Zlatibora i spomen-kompleksa “Kadinjača”, sve do “prstonice paprike”, sela Donja Lokošnica.

Emisija će otkriti mnogo toga o bogatoj kulturi naše zemlje, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima Srbije.

Golubac i krstarenje Dunavom Promo/Ivana Karić
 

Učesnici tima koji je radio na serijalu "Evropa odozgo”, snimatelji ove specijalne emisije, koji su producentima National Geographic, vrlo strogim u odabiru saradnika, bili najbolji i najsigurniji, su Dragan Trifunović i Dragan Glišović.

- Snimanje je počelo u avgustu prošle godine i zajedno smo sa National Geographic i rediteljem emisije Ivanom Lazićem, prošli kroz našu zemlju u potrazi za najlepšim tačkama. National Geographic ima svoje standarde koje je trebalo zadovoljiti u pogledu opreme, odnosno modela drona koji je beležio predivne kadrove koji će se videti u emisiji. dok nam je reditelj Lazić davao upute kako bi ti kadrovi trebalo da izgledaju - objasnio je Glišović, a njegov kolega Trifunović se nadovezao da je to u ovom slučaju bilo “problematičnije nego što je to slučaj inače kada National Geographic snima, zbog svetske pandemije”:

- Zbog korone nisu mogli da pošalju svoju ekipu, ali su produkciju uradili najbolje, a mi smo radili ono što bi njihovi producenti i direktor fotografije uradili. Bavimo se dugo ovim poslom i videli smo već Srbiju iz ovog ugla, ali nam je drago da će je sada i ceo svet videti.

Golubac i krstarenje Dunavom Promo/Ivana Karić
 

Snimatelji ove zadivljujuće emisije o Srbiji otkrili su i da su neke lokacije snimljene za dan, na neke su morali da se vraćaju, jer im vremenski uslovi nisu išli na ruku, ili su čekali da životnje, poput beloglavih supova, dođu na željeno odredište, ali na kraju su ova magična mesta njihovim kamerama zabeležena baš onako kako bi to uradio bilo koji vrhunski snimatelji na svetu.

Glišović kao najzanimljiviju priču izdvaja onu o Bogojavljenju i plivanju mlade devojke policajke za “časni Krst”, dok je na njegovog kolegu Trifunovića Slobodan iz Zasavice koji je tamo, kako Dragan tvrdi, “npravio čudo”, ostavio najjači utisak.

Golubac i krstarenje Dunavom Promo/Ivana Karić
 

Svako će posle ove epizode o “Srbiji odozgo” imati svoju omiljenu priču ili kadar, mada je zaista teško izdvojiti najbolji, jer su svi apsolutno čarobni, ali je najvažnije što će od 18. septembra čitav svet videti svu raskoš Srbije, u bojama proleća, leta, jeseni i zime, i čuti priče “običnih” ljudi koje će ih ostaviti bez daha.

Četvrta sezona “Evrope odozgo” nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, pružajući gledaocima zadivljujuću vizuelnu avanturu s kraja na kraj našeg kontinenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti