24sedam otkriva kako je Srbija postala meka za snimanje filmova i serija: U Beograd stiže još holivudskih zvezda

17.02.2022

19:15

0

Naša zemlja je za poslednjih deset godina uspela da postane sastavni deo svetske mape mesta na kojima mogu da se snimaju najbolji visokobudžetni filmovi, serije i reklame

24sedam otkriva kako je Srbija postala meka za snimanje filmova i serija: U Beograd stiže još holivudskih zvezda
Glumci 1 - Copyright AP/Chris Pizzello/John Shearer/Richard Shotwell/Joel C Ryan/Evan Agostini/Domenico Stinellis/

- U Srbiji se godišnje snimi od sedam do deset stranih filmova, oko pedesetak reklama visoke produkcije, namenjenih stranim tržištima poput Bliskog Istoka, Skandinavije, Francuske i Nemačke. Poslednje dve godine u Srbiji se snima sve više američkih reklama, što našoj zemlji otvara vrata za ostale visokobudžetne projekte posebno kada je o filmovima reč - kaže za 24sedam Milica Božanić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije.

24sedam/Danilo Krša
 

Sada već nije zanemarljiv broj holivudskih zvezda koje su se upoznale sa Srbijom, samo zahvaljujući snimanju nekog projekta u našoj zemlji. Protokoli i ugovori su strogi, tako da se dolazak velikih holivudskih imena najčešće drži u strogoj tajnosti. Tako smo saznali za dolazak Kijanu Rivsa u Novom Sadu, tek kada je ovaj čuveni glumac otišao iz Srbije.

Rejf Fajns je prvi među holivudskim zvezdama koji je “razbio led”sa svojim filmom “Koriolan”, u kojem je Skupština Srbije savršeno poslužila kao Rimska skupština, a Kalenić pijaca kao trg u Starom Rimu. Kasnije je Fajns snimio film “Bela vrana”, kojeg, po sopstvenom priznanju, nikad ne bi bilo da nije sniman u Beogradu. Pirs Brosnan snimao je “Novembarskog čoveka” na ulicama Beograda.

To nije jedini Džejms Bond koji je snimao u Beogradu. Danijel Krejg, poslednji Bond, je boravio u Beogradu tokom snimanja drugog dela filma “Nož u leđa”.

Profimedia
 

Glavni grad Srbije ugostio je i Džuliju Roberts koja je došla u pratnji svog muža koji je bio angažovan na snimanju filma kao direktor fotografije. S obzirom na to da je došla samo da podrži svog supruga imala je vremena za šetnju gradom. Još uvek se prepričava kako je svoju prvu jutaranju kafu ispijala u kafiću na Dorćolu, a “džogirala” na Kalemegdanu.

Popularni holivudski glumac Džoni Dep sada je već “višestruki povratnik” u Srbiju. U Beogradu je snimio film “Minamata”, pozajmio glas u animiranom filmu koji se ceo producira u Srbiji. Ovaj holivudski glumac kojem trenutno ne cvetaju ruže u životu, u Beogradu je, nakon što je primio Zlatnu medalju, najveće priznanje Srbije, izjavio da je spreman za početak novog života i da Srbiju vidi kao savršeno mesto za tako nešto.

24sedam/Goran Sivački
 

Da bi videli neku zvezdu koju smo do tada mogli samo da gledamo na TV ekranu ili bioskopskom platnu očigledno više nije potrebno da prelazimo hiljade kilometara i ugledamo je, i to baš ako imamo sreće.

Zatečen situacijom novinar Bojan Babić, je na Tviteru upravo opisao jednu takvu situaciju.

Kakvo #nijsedesilo mi se malo pre desilo. Ćera i ja kod Hrama Svetog Save, baš u istoimenoj ulici, nigde žive duše... i naletimo na ni manje ni više nego na ovog sjajnog britanskog glumca. Mislim da se i nasmejao kad je video kako blenem zbunjeno u njega haha “EddieMarsan #Belgrade, opisao je ukratko “bliski susret” sa Edijem Marsanom, bitanskm glumcem, poznatim po ulozi inspektora Lestrejda u serijalu filmova o Šerloku Holmsu Gaja Ričija, koji trenutno snima u Beogradu.

- Istočna Evropa je kao lokacija za snimanje među svetskim producentima postala popularna u poslednjih pet godina, a Mađarska i Češka su “pioniri biznis modela za strane produkcije”. Uz Veliku Britaniju ove dve zemlje uspevaju da privuku po nekoliko stotina miliona evra stranih investicija na godišnjem nivou - kaže Milica Božanić.

Prema njenim rečima Srbija je uspela da uhvati taj talas, a u međuvremenu smo dosta toga i mi uradili. Radili smo na izgradnji studijskih kapaciteta i sjajnoj opremi i imamo profesionalce koji su na nivou bilo kojih drugih profesionalaca u svetu.

24sedam/Danilo Krša
 

Ono čemu danas možemo svi da svedočimo je jedan veoma specifičan momenat u filmskoj industriji. S jedne strane, imamo pojavu epidemije korona virusa, koja je na trenutak zaustavila sve produkcije, a sa druge strane veliki striming servisi poput Netflksa i Amazona postali su najveći producenti i preuzeli primat u snimanju. Posebno kada je reč o serijama.

- S obzirom na to da je u toku velika borba za gledaoce velikih striming servisa, produkcija se utrostručila i ne prođe skoro nedelju dana a da se ne pojavi vest da se u nekom delu sveta nije otvorio novi studio - kaže Božanićeva.

Srbija se sa svojim kvalitetom potpuno ravnopravno uključila u ovu trku, a “konkurenti” su joj sve zemlje u regionu: Hrvatska, Mađarska, Rumunija...

Ono što je presudno u konačnoj odluci gde će se snimati su finansijska sredstva. Zahvaljujući državnim podsticajima koje Srbija daje od 2016. godine, broj svetskih producenata koji žele ovde da snimaju se povećao.

24sedam/Danilo Krša
 

Ukoliko se nastavi ovaj trend našoj zemlji će nedostajati više studija i veći broj filmskih profesionalaca.

Međutim, i za sada naši su kapaciteti popunjeni pa tako producent blokbastera “Dan nezavisnosti” i “Godzila” snima naučnofantastičnu seriju “Barka” koja će biti kompletno snimljena u srpskom studiju.

U planu je još dosta projekata, a ono što je za sada izvesno je to da se do kraja godine očekuje snimanje dva, tri velika filma sa holivudskim imenima “koja su svima poznata”, ali za sada ostaju u tajnosti. Zanimljivo je da strane produkcije u početku dolaze bojažljivo u našu zemlju ali kad se uvere u sve naše kvalitete, vrlo rado se vraćaju ponovo.

Džulija Roberts/Profimedia
 

Gledanje filma je čista magija, međutim samo snimanje je jedan dugotrajan proces koji zahteva velike pripreme i anagažovanje čitave mašinerije, kako tehnike, tako i ljudi.

Snimanja postaju sve zahtevnija a to iziskuje i angažovanje profesionalaca kao i novih zanimanja kao što je menadžer lokacija koji je u direktnoj komunikaciji sa scenografom i rediteljem projekta.

Stefan Todorović, menadžer lokacija iz Srpske filmske asocijacije nedavno je postao prvi član Međunarodne asocijacije menadžera lokacija (LMGI) sa Balkana.

“Karijeru” je započeo u domaćem filmu “Šavovi”.

24sedam/Danilo Krša
 

- Snimanje filmova danas je mnogo kompleksnije nego ranije, lokacija je jedan umetnički segment pored scenografije. Menadžer lokacija mora da ima dobro oko, da je upoznat sa arhitektonskim stilovima posebno ako se radi film epohe. Mora da poznaje svaki kutak zemlje - priča Todorović za 24sedam.

Beograd u stranim serijama i filmovima najčešće “glumi” Berlin, Istočnu Nemačku, Rusiju, Pariz.

- Beograd može da “laže” svašta. Ne može da zameni ceo jedan grad ali može delove pa je tako na primer Kosančićev venac zahvalan kao zamena za neku scenu iz Pariza. U suštini glavne scene se snimaju u matičnim gradovima, a akcione i sporedne mogu u Beogradu - objašnjava Todorović.

Ipak, serija “Seal team” o mornaričkim specijalcima Amerike je snimljena u Beogradu, a ovde Beograd “glumi” Beograd. Jedna od najzahtevnijih scena je bila silazak helikoptera na Trg Nikole Pašića.

24sedam/Danilo Krša
 

Ono što strance najviše privlači kod nas je brutalistička arhitektura i zgrade poput BIGZ-a, Beograđanske, Geozavoda i novobeogradski blokovi.

Ipak, ono sa čim najviše Srbija ima problema je kako napraviti američku kuću, a da se ne vidi da je u Srbiji, za sada to nikom nije uspelo.

Poseban izazov za Todorovića bilo je pronalaženje lokacije za natprirodni horor triler „You Won’t Be Alone“ koji je završio na prestižnom festivalu Sandens. Trebalo je pronaći lokaciju koja podseća na Severnu Makedoniju iz 19. veka. Izbor je pao na Staru planinu.

Film je snimljen u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine i jedinstveno je po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.

24sedam/Danilo Krša
 

Upravo je te ljude najteže bilo ubediti da dozvole snimanje filma i ulazak filmske ekipe u njihove kuće. Ipak, na kraju su uspeli, a Stara planina je “ovekovečena“ i u jednom stranom filmu.

Todorović je kao menadžer lokacija učestvovao i na snimanju filma „The Machine" u kojem igra holivudski glumac Mark Hamil, poznat po ulozi Luka Skajvokera iz serijala "Ratovi zvezda" a čije emitovanje se tek očekuje.

Pored “borbe” sa birokartijom i nalaženja novih lokacija za snimanje, Stefana Todorovića sada očekuje i da u međunarodnom udruženju svoje kolege “ubedi” da je Srbija dovoljno “filmična”. Sudeći po dosadašnjim rezulatima, to u budućnosti više neće biti toliko teško.

Zato, ako vam se na ulici učini da vidite neku filmsku zvezdu, nasmešite joj se i nastavite svojim putem, jer je vrlo verovatno da će se jednom ponovo vratiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike