Ekskluzivno! Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha: Snimci od kojih zastaje dah (FOTO)

04.08.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Naša zemlja biće prikazana kao nikada do sada u čuvenom serijalu „Evropa odozgo“ kanala National Geographic

Ekskluzivno! Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha: Snimci od kojih zastaje dah (FOTO)
EVROPA ODOZGO DRAGAN TRIFUNOVIĆ 1 - Copyright Srbija u serijalu "Evropa odozgo" Promo/Dragan Trifunović/National Geographic

National Geographic ponovo “uzleće” u nebo kako bi sa gledaocima podelio spektakularnu panoramu “Evrope odozgo”.

Četvrta sezona dokumentarnog serijala emituje se ekskluzivno na kanalu National Geographic od nedelje, 18. septembra u 22 časa. Ovog puta, novi ciklus počinje epizodom posvećenoj Srbiji. Ceo svet saznaće nešto više o njenoj bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima.

Srbija u serijalu "Evropa odozgo" kanala National Geographic Promo/National Geographic
 

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji naša zemlja biće prikazana kao nikada do sada uz neverovatne snimke iz vazduha, ali i kroz priče ljudi.

U prvoj epizodi novog ciklusa kamere National Geographic kanala gledaoce vode u zadivljujuću avanturu iz vazduha. Letimo u Suboticu, Zasavicu, moderni Beograd na vodi, drevni Golubac, lete nad Zlatiborom i „Kadinjačom“ sve do donje Lokošnice i svetske prestonice paprike.

Snimanja su trajala nekoliko meseci, jer je priroda projekta zahtevala da naša zemlja bude snimljena kroz godišnja doba, tako da ćemo u emisiji videti Srbiju tokom poslednjih letnjih dana, u jesen i zimu.

Srbija u serijalu "Evropa odozgo" Promo/Dragan Trifunović/National Geographic
 

Let nad Srbijom počinjemo na severu, od remek-dela secesije u našoj zemlji, magične Subotice, gde ćemo istražiti neke od najlepših građevina u gradu i videti kako izgledaju odozgo.

Ono o čemu će ovog septembra pričati ceo svet biće i neverovatni spomenici Srbije iz epohe tokom koje je u graditeljstvu ove zemlje vladao socrealizam. Velike betonske skulpture podsećaju na vanzemaljske građevine, koje nude jedinstven uvid u istoriju naše zemlje. Na tom proputovanju dronovi nas vode sve do Zlatibora i spomen kompleksa “Kadinjača” čija nas arhitektura vodi u neku drugu dimenziju. 

Srbija u serijalu "Evropa odozgo" Promo/Dragan Trifunović/National Geographic
 

Još jedna važna stanica na ovom uzbudljivom putovanju je i tvrđava Golubac, smeštena na takozvanoj “Gvozdenoj kapiji” Dunava, zajvaljujući čemu je ovo utvrđenje imalo važan strateško geopolitički značaj. Prvi put ova tvrđava biće prikazana iz vazduha, a kamere će otkriti njene iznenađujuće tajne.

Uvac i Golubac su istovremeno bili i najlepši, ali i najizazovniji za snimanje. Na  Uvcu su članovi ekipe National Geographic kanala imali zadatak da u prirodnim uslovima snime hranjenje beloglavih supova, zbog čega je jedan od njih proveo tri dana i tri noći kamufliran na hranilištu supova koje je inače prepuno lešina i miris je nepodnošljiv. On je sve vreme bio tu sa dve maske, na licu, jer drugačije ne bi mogao da diše.

Golubac je sam po sebi bio izazov jer su morali dronom da snime slike utvrđenja sa reke, a to nosi velike rizike, zbog vetrova i prirodnog okruženja. Ipak, nastali su neverovatni kadrovi koje će videti ceo svet. Inače, dok su snimali Golubac imali su sve vreme osećaj kao da snimaju "Gospodare prstenova" jer je celokupan pejzaž epski.

Srbija u serijalu "Evropa odozgo" Promo/Dragan Trifunović/National Geographic
 

Iz bogate prošlosti napravićemo brzi prelaz u sadašnjost ili - u budućnost? Gledaoci će videti prizor koji zaustavlja dah. Izgradnju “Kule” visoke 168 metara - nebodera koji se nalazi u samom srcu Beograda, smeštenog na obali reke Save, u novom modernom epicentru srpske prestonice poznatom kao Beograd na vodi.

Lepote Srbije nisu potpune bez slika srpskog sela. Ovog puta one su prikazane odozgo. Donja Lokošnica poznata je kao „svetska prestonica paprike“, a kamere „Evrope odozgo“ otkriće kako ovo selo postaje purpurno dok se sa skoro svih kuća tokom leta crvene nizovi sušenih paprika.

Posetićemo i Specijalni rezervat prirode Zasavica, u kom nesmetano živi više od 200 magaraca spasenih iz svih delova Balkana. Od mleka magarica iz rezervata Zasavica dobija se najskuplji sir na svetu čija cena može da dostigne i 1.000 evra za kilogram.

Srbija u serijalu "Evropa odozgo" Promo/Dragan Trifunović/National Geographic
 

Nova šestodelna sezona serije “Evropa odozgo” nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, vodeći gledaoce u zadivljujuću vizuelnu avanturu sa kraja na kraj našeg kontinenta.

Spektakularni snimci iz vazduha prikazani u ovom serijalu pružaju jedinstven uvid u to kako su tradicija, inženjering i prirodna čuda oblikovali kontinent, pomažući da se naslika dinamičan portret raznih regiona, ali i ljudi koji ih čine živim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike