Poznat datum komemoracije Branku Cvejiću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

14.09.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznati glumac je preminuo 26. jula u 75. godini života

Poznat datum komemoracije Branku Cvejiću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Branko Cvejić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Komemoracija glumcu Branku Cvejiću, u dogovoru sa porodicom, biće održana u petak, 7. oktobra, u 12 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Cvejić je preminuo je 26. jula u 75. godini života.

"Branko Cvejić, likom i delom, ostavlja za sobom svetao trag i trajan doprinos ne samo srpskoj kulturi, umetnosti i društvu, a u svom teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ostaće zapamćen kao jedna od najznačajnijih ličnosti u bogatoj istoriji te kuće“, navodi se u saopštenju JDP-a.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Cvejić je rođen u Beogradu 25. avgusta 1946. godine. Petu beogradsku gimnaziju završio je 1965, kada je i upisao Fakultet dramskih umetnosti.

Zajedno sa novom generacijom glumaca, na poziv Bojana Stupice, postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. U matičnoj kući odigrao je više od pedeset uloga, a najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava.

Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru, pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Branko Cvejić, "Grlom u jagode" YouTube/screenshot
 

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama. Njegova legendarna uloga je bila Bane Bumbar u kultnoj seriji "Grlom u jagode"

Bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do kraja 2011.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike