Centarfor Miloš Crnjanski: Spreman da se potuče u kafani zbog svoje velike ljubavi

07.02.2022

07:45

0

Za sebe je govorio da je odrastao na fudbalu i nikad nije mogao da ga zaboravi

Centarfor Miloš Crnjanski: Spreman da se potuče u kafani zbog svoje velike ljubavi
Copyright Miloš Crnjanski/Printscreen

„Jedino što me drži to je fudbal. Opet ga igram i to izvrsno. Zrak, veseli mladići, zelena trava, igra i pobeda, oslobodili su me“, piše Miloš Crnjanski u jednom pismu svom prijatelju Ivi Andriću.

Crnjanski je u svom životu imao dosta opsesija, ali čini se dve velike. Pored poezije, kojom je ovaj rođeni pisac iskazao svoj senzibilitet, jedina možda i veća jeste njegovo veličanstvo fudbal.

Za sebe je govorio da je odrastao na fudbalu i nikad nije mogao da ga zaboravi.

Sa ovim sportom se susreo veoma rano, još u Temišvaru počinje da igra kao centarfor, prvo u klubu gimnastičara a zatim i u profesionalnom klubu železničara Kanjiža.

Kako je teklo njegovo školovanje, tako je menjao i klubove za koje je igrao. Kao student nastupa u Rijeci, sušičkoj Viktoriji i Novom Sadu (MTK).

Miloš Crnjanski Printscreen
 

Legenda kaže da je lično Miloš Crnjanski zaslužan za izgradnju riječkog stadiona Kantrida, jer je nagovorivši svog rođaka koji je bio direktor luke koja je upravljala kamenolomom, na čijem je mestu današnji stadion, pomogao inicijativu svojih drugova.

Kasnije je govorio da se te 1913. godine malo zanimao za poeziju, a da mu je fudbal bio na prvom mestu. Tu godinu je smatrao za najepšu u svom životu.

Posle rata postaje kapiten pančevačkog Banata. Uporedo sa sad već ustaljenim književnim životom teče i onaj sportski. Sa prijateljima 1924. godine osniva list „Sportista“. Pomno prati fudbalsku scenu Kraljevine, navija za Jugoslaviju, a u intervjuu za „Sportistu“ 1930. godine kaže da bi više voleo da zaigra za Jugoslaviju, no da opet dobije nagradu Akademije.

Kasnije mu se želja donekle ispunila, jer biva uvršten u old-boj tim Jugoslavije.

Iz tadašnjeg perioda po magiji igre izdvaja Lubardića, Dragana Jovanovića Ženu, svoje učenike iz Četvrte muške gimnazije Milutinca, Đokića i Hrnjčeka (putnike u Montevideo), a za Mošu i Tirnanića beleži da su neosporni majstori i da lepše poteze nije viđao ni kod najboljih evropskih fudbalera tog vremena, a gledao je sve tadašnje velikane: Rapid, Ferencvaroš, Seltik.

Po povratku u Jugoslaviju retko odlazi na stadion. Jednom se dogodilo da je Miljan Miljanić poslao kola po njega da bi gledao Crvenu Zvezdu, za koju je navijao. U nedeljnim šetnjama pored čuburske kafane Vltava, često se raspitivao kako je ograo njegov ljubimac Dušan Savić.

Miloš Crnjanski Wikipedia
 

Simpatija prema Zvezdi, svedoči Buca Mirković, rodila se na londonskom Hajberiju, gde je Zvezda igrala majstoricu Kupa evropskih šampiona protiv Glazgov Rendžersa, a o toj ljubavi govorio je:

- To nije bilo navijačko opredeljenje u pukom smislu, već osećanje jedne visoke kulture sporta koju je Zvezda na najbolji način tada demonstrirala.

O njegovom interesovanju za fudbal u vreme izgnanstva ne znamo mnogo, ali po nekim pismima prijateljima i u njegovim beleškama („Itaka i komentari“), vidimo da ta ljubav nije izostajala ni tada.

A fudbal je kao muška stvar na najbolji način pristajao uz njegov kicoški karakter. Miloš, ta prznica koja kroz čitav život u neprestanoj borbi krči sebi razne puteve u fudbalu vidi imitaciju te borbe. To je Crnjanski koji je spreman da se potuče u kafani i Crnjanski koji je najčulniji poeta.

Ono što pesniku kakav je bio Crnjanski, pristaje uz karakter je urođeno opažanje stvari, koje on takođe vidi kao jednu od glavnih karakteristika dobrog fudbalera. Miloš oživotvoruje svaku svoju reč i to dokazuje svojim interesovanjima za igru, ljudsku težnju da se bude izvanredan, uzvišen.

Printscreen/Srbijamarka, PTT Srbija
 

A šta bi Crnjanski danas, u vremenu kad je fudbalom zavladao novac i kad mu samo retki momenti vraćaju onaj viteški karakter? Da li bi odlazio na stadion i uživao u bravurama skupo plaćenih igrača?

To ne znamo, ali možemo da pretpostavimo da bi u igri kojom je bio zaokupljen čitav svoj vek i dalje pronalazio isti smisao. Poeziju bi prepustio drugima, onima koji za život nisu pretpostavili da je viteška arena i igra nad igrama, već samo puke reči. A oko njega bi i dalje sve bilo i poezija i fudbal, jednako.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookvar.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike