Milorad Pavić: „Od Š do A“

19.10.2020

05:06 >> 11:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba pod nazivom Pavić od Š do A, posvećena životu i stvaralaštvu književnika Milorada Pavića otvorena je u Galeriji čačanske Biblioteke

Milorad Pavić: „Od Š do A“
Copyright Printscreen/YouTube

Čuveni autor romana „Predeo slikan čajem“, „Poslednja ljubav u Carigradu“, „Zvezdani plašt“ i kultnog kompleksnog dela „Hazarski rečnik“, predstavljen je na izložbi likom i stavralaštvom, a autorski tim projekta čine stručnjaci iz Biblioteke grada Beograda – Isidora Injac, Vladislava Ivković Marković i Marjan Marinković.

Rezultat rada troje istraživača je multimedijalna dvojezična izložba u formi svojevrsnog rečnika, nastala prošle godine, povodom devet decenija od rođenja i deset godina od smrti velikog pisca, kao i trideset pet godina od njegove najpoznatije književne tvorevine, romana leksikona „Hazarski rečnik“, saopštili su iz čačanske biblioteke.

Printscreen/YouTube

Ova izuzetna postavka u igri slike i reči, krenula je na svoje prvo gostovanje i stigla u Čačak i to baš na dan rođenja velikog pisca, 15.oktobra, a o ideji i konceptu izložbe govorila je Isidora Injac, jedan od autora i urednik programskih aktivnosti Biblioteke grada Beograda. Ona je navela da je Čačak prvo mesto na koje je izložba otišla van Biblioteke Beograda, ako se izuzme digitalno predstavljanje u Kulturnom centru u Parizu.

– Koncept je podrazumevao da slova azbuke budu nasumično poređana i to izložbi daje dodatni šarm, jer gde god da ode nikada neće biti ista, što i jeste bio cilj i potpuno je u skladu sa poetikom Milorada Pavića. Zato se nadamo da je Čačak početni terminal sa kog će ova postavka nastaviti svoj dug put – rekla je Injac.

Printscreen/YouTube

Ovu izložbu, koja će čitaocima oživeti nove slike i doživljaje, otvorila je direktor Biblioteke Beograda, Jasmina Ninkov.

– Mislim da je najveći kompliment i Biblioteci Beograda, kao producentu ove izložbe, i autorskom timu, bilo oduševljenje i pozdrav koji su prilikom otvaranja u Beogradu uputili Pavićeva supruga Jasmina Mihajlović i sin Ivan – otkrila je Ninkov.

– Nažalost, velika je šteta što se pandemija isprečila i onemogućila planirana gostovanja, ali šta bi se moglo isprečiti ispred velikog Pavića osim pandemije, sve ostalo bi bilo sitno. Ova izložba je prava mera podsećanja na pisca koji i danas traje i izuzetno mi je drago da je Čačani mogu videti – zaključila je Ninkov.

Printscreen/YouTube

Izložbu čini 30 slova koja nisu složena ni azbučnim, ni abecednim redom, uveličane tarot-karte kao i video-prezentacija korica Pavićevih romana prevedenih na 39 jezika u više od 300 izdanja. Srpski prozni pisac bio je  povremeno i pesnik, dramski autor, istoričar srpske književnosti, stručnjak za barok i simbolizam, profesor Univerziteta, akademik. Objavio je čak 50 knjiga iz svih oblasti u veoma bogatoj i plodnoj karijeri.

Dobitnik je NIN-ove nagrade, nagrade „Meša Selimović“, „Andrićeve nagrade“, nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“, „Borisav Stanković“, „Vukove nagrade“, „Kočićeve nagrade“, nagrade “Dušan Vasiljev”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike