Spektakl na Kolarcu povodom 85. rođendana Simfonijskog orkestra RTS: Od Malera do Koštane

06.09.2022

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U svojoj istoriji ovaj ansambl je premijerno izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena

Spektakl na Kolarcu povodom 85. rođendana Simfonijskog orkestra RTS: Od Malera do Koštane
SO RTS - Copyright Simfonijski orkestar RTS Promo/Nebojša Babić

14. septembra, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 20 časova, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije uz maestra Bojana Suđića izvešće jedno od najmonumentalnijih dela Gustava Malera - „Simfoniju br. 5”, kojom je ovaj stvaralac otvorio novo poglavlje u svom simfonizmu, težeći objektiviziranom svetu bez lirike i poetike.

Na istom koncertu će biti izvedena i „Velika čočečka igra“ iz opere „Koštana“ Petra Konjovića, koja je bila i na repertoaru prvog koncerta Simfonijskog orkestra, davne 1937. godine.

Ovim koncertom Simfonijski orkestar RTS će proslaviti svoj jubilej, 85 godina postojanja.

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orksetra RTS Tanjg/Jadranka Ilić
 

Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature.

Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od osam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov Šef-dirigent.

Bojan Suđić Promo/Nebojša Babić
 

Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi i Africi. U Zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.

Simfonijski orkestar je dobitnik brojnih značajnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju nagrada Udruženja opersko-simfonijskih muzičara Srbije za visoki kvalitet muziciranja i kao najperspektivnijem orkestru (1971), „Siringa“ (1982), nagrada na Festivalu svetskih simfonijskih orkestara u Parizu (1986) i Specijalni zlatni beočug (1987) povodom 50 godina postojanja.

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orksetra RTS Tanjg/Jadranka Ilić
 

Za velike uspehe u kulturnoj i umetničkoj misiji, obeležavajući 70-godišnjicu od osnivanja, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, Simfonijski orkestar RTS je 2008. godine dobio i priznanje „Izvanredni zlatni beočug“. Dobitnik je i godišnje nagrade revije „Muzika Klasika“ za najbolji orkestarski ansambl za 2013. godinu, a zajedno sa Horom RTS, 2019. godine, odlikovan je i Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za trajan doprinos kulturi.

Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature.

Simfonijski orkestar RTS ATA Images/Amir Hamzagić
 

U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena. Na programu se nalazi i operska i operetska literatura, kao i muzika popularnih žanrova. Aktivno je prisutan na koncertnim podijumima, u medijima i u okviru značajnih društvenih događaja, pozicionirajući se kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike