Filmu "Stric" nagrada "Dunavska lađa": Ekscentrična priča o teskobi

27.08.2022

11:00

0

Glumica Aleksandra Janković je ispred ovogodišnjeg žirija proglasila pobednike 5. Dunav Film Festa

Filmu "Stric" nagrada "Dunavska lađa": Ekscentrična priča o teskobi
Bogdan Miki - Copyright Promo/Sara Moritz

Svečanom dodelom nagrada i projekcijom filma "Blizu", dobitnika nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, zatvoreno je 5. izdanje Dunav Film Festa u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine težak zadatak odabira pripao je žiriju koji je radio u sastavu Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojnov.

Nenad Živanović
 

Glumica Aleksandra Janković je ispred ovogodišnjeg žirija proglasila pobednike 5. Dunav Film Festa.

Dunavska lađa, nagrada za najbolji film festivala, dodeljena je ostvarenju "Stric"  rediteljskog dvojca Andrija Mardešić i David Kapac.

- "Stric" Davida Kapca i Andrije Mardešića donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o teskobi koja je ne samo univerzalna već podstiče svakoga od nas da se posle gledanja tog filma upitamo da li smo i mi u nečijem zatočeništvu, i što je još važnije, da li smo u stanju da živimo u slobodi?

Foto:Nenad Živanović
 

Precizan rediteljski koncept, izuzetna vizuelna kultura direktora fotografije Miloša Jaćimovića i idejno bogat scenario sa snažnim preokretima dali su osnov glumcima da nastupe kao neraskidivi ansambl koji savršeno funkcioniše zajedno, kao porodica.

Tolstoj je rekao da sve srećne porodice liče jedna na drugu. Porodica iz filma "Stric" nije srećna, ali je zaslužila Nagradu za Najbolji film Dunavska lađa na jubilarnom petom izdanju Dunav Film Festa - navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu je primio ko-producent filma Milan Stojanović.

Nenad Živanović
 

Još jedan rediteljski dvojac, Ana Nemeš i Laslo Čuja iz Mađarske dobitnici su nagrade za najbolju režiju za film "Nežno", dok je nagradu za najbolji scenario dobio Dmitro Suholitki-Sobčuk za film "Pamfir".

Laslo Čuja i Dmitro Suholitki-Sobčuk publici su se obratili putem video poruka i izrazili radost za to što su njihovi filmovi odabrani za selekciju Dunav Film Festa i oni nagrađeni za svoja ostvarenja.

Nagradu za najbolju glumu osvojio je Hejs Naber za svoju ulogu u filmu "Priča moje žene". Naber se takođe obratio video porukom, zahvalivši se na nagradi iz druge tvrđave u kojoj trenutno snima svoj novi film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike