Mantre plešu: Bogat program Festivala savremenog plesa i performansa „Kondenz”

21.10.2020

08:38 >> 12:22

0

Rad ЯTUCORA” Marka Milića i Jelene Vuksanović se izvodi u stanu na tajnoj lokaciji, za po jednog posetioca u polučasovnim intervalima

Mantre plešu: Bogat program Festivala savremenog plesa i performansa „Kondenz”
Copyright Promo / Kondenz

Na trinaestom izdanju „Kondenza”, festivala savremenog plesa i performansa, koji se ove godine održava od 23. do 29. oktobra na više lokacija u Beogradu i onlajn, biće odigrano šest predstava i performansa u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples. Ovogodišnji program pod nazivom „Dancing mantras / Mantre plešu” će uz predstave sadržati razgovore i predavanja, tribinu, projekciju filma i predstavljanje knjige.

Na otvaranju festivala u 20 časova u Magacinu, biće izvedena predstava „Nothing can go wrong” Isidore Stanišić i Darje Janošević. Ovaj savremeni plesni solo performans tematizuje ljudske strahove u kontekstu savremenog društva, kao i potrebu čoveka da se obezbedi u svakom segmentu svog života, što ga vodi ka sve većoj autoizolaciji. U pokušaju da racionalizuje svoje postojanje i osigurava ga od potencijalnih opasnosti, on postaje ophrvan iracionalnim strahovima koji više nisu vezani za samu smrt, već sve više prepoznaju drugog kao izvor te opasnosti.

U subotu, 24. oktobra biće izvedene dve predstave – Rad „ЯTUCORA” Marka Milića i Jelene Vuksanović se izvodi u stanu na tajnoj lokaciji, za po jednog posetioca u polučasovnim intervalima. Inspirisan je praksom negovanja i brige (curare) oko Slovenačkog privremenog arhiva plesa (Temporary Slovene Dance Archive), koji je osnovao Rok Vevar (curator) 2012. godine, sa velikom kolekcijom dokumenata o plesu, jedinstvenom u ovom delu Evrope.

Istog dana od 20 časova, u Magacinu je na programu solo plesni performans „Neusamljeno osamljen solo na vezi“ autorke i izvođačice Jelene Alempijević iz Novog Sada. U suštini pokušaj meditacije, ovaj perfomans je u vezi sa prostorima, telima, osećanjima i mislima kroz polet i zvuk.

Promo / Kondenz

U nedelju, 25. oktobra u Arboretumu Šumarskog fakulteta, u tri termina, od 12, 13 i 14 časova, na programu je predstava „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima” autora i izvođača Vladimira Bjeličića. Ovo je umetničko-kustoski projekat u nastajanju zasnovan na istraživanju problema (kulturnog / kultivatisanog) rada i autorove intimne fascinacije florom – biljkama koje sakuplja i neguje. Primarni fokus performansa je ispitivanje položaja radnika u odnosu na biljke koje ih okružuju, i onoga šta može proizaći iz ove neobične interakcije.

Isto veče u 19 časova filozof i teoretičar umetnosti Andrija Filipović održaće online predavanje na Zoom-u i FB stranici Stanice „Antropocenska ontosonografija: O planetarnom zvučnom okruženju”. Ovim predavanjem festival uvodi temu postantropocena u svet izvođačkih umetnosti, a kroz mapu planetarnog zvučnog okruženja putem ontosonografije – opisa načina bivstvovanja i postajanja putem zvuka.

Narednog dana zakazana su dva programa. U 17 sati u Ostavinskoj galeriji će putem aplikacije Zum i Fejsbuka biti prikazan film “Dušan Murić: Prakse elementarne nesigurnosti”. Ovaj rad je nastavak serije video-intervjua i kratkih filmova o domaćim koreografima i plesnim umetnicima koju je započela Stanica 2019. godine filmom o Neli Antonović. Ove godine fokus je na delu Dušana Murića, koreografa, performera i zen anarhiste, čiji rad i angažovani govor o svetu u kome živimo jezikom performansa predstavljaju jedinstvenu pojavu na našoj sceni.

Za 19 časova, u istom prostoru kao i onlajn preko Zuma i na FB stranici Stanice, zakazano je predavanje „Kondenz festival: produkcija u obliku otpora”, koje će održati Marijana Cvetković, producentkinja i jedan od kustosa festivala. Želja organizatora je da sa publikom ovogodišnjeg festivala podeli nekoliko ključnih elemenata modela po kojem “Kondenz funkcioniše”, ali i da o njima debatuje i čuje druga mišljenja.

Do kraja festivala biće održan onlajn razgovor o knjizi “A Live Gathering: Performance and Politics in Contemporary Europe”, kao i predstava „Lounli plenet – turistička tura kroz dis(u)topiju” u Ateljeu 212, čiji koncept, tekst i izvođenje potpisuju Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar i Igor Koruga. „Lounli planet” je predstava imerzivnog karaktera, koja se izvodi u otvorenim i zatvorenim prostorima, oko zgrade i u zgradi pozorišta, namerno izbegavajući klasičan scenski prostor, odnosno samu scenu. Kroz kolažnu strukturu pet autorskih i izvođačkih glasova, koji se međusobno prepliću i prožimaju, umetnici vode propisno distanciranu publiku na turističku turu kroz obe strane novčića utopije i distopije naše pandemijske svakodnevice.

Promo / Kondenz

Poslednjeg festivalskog dana u Magacinu je na programu premijerno izvođenje predstave „Finale“ autorke i izvođačice Jane Milenković i saradnika i izvođača/izvođačica Isidore Popović, Đorđa Živanovića Grgura, Miloša Janjića, Alise Oravec, Simonide Žarković i Jovane Stojić. Ovo delo nastalo je kroz istraživanje senzacija i iskustava koje gledaoci i izvođači doživljavaju tokom svake predstave, ali i iz dogovora, druženja, promišljanja i, pre svega, kreativne igre sedmoro mladih ljudi koji su u ovaj proces doneli različitost svojih izvođačkih iskustava i disciplina.

Poseban segment festivala čini saradnja sa Institutom Servantes. Program Fiver-Servantes promoviše format plesnog videa koji je veoma malo zastupljen kod nas, ali i ples iz Španije kao najavu saradnje sa španskim umetnicima u narednom periodu. Kratkometražni filmovi iz selekcije „Fiver: Videoples” biće dostupni tokom 96 sati, počev od 27. oktobra u 18 sati do 31. oktobra. Radovi iz selekcije „Fiver: Tela u karantinu“ biće dostupni od 26. oktobra u 18 sati do 31. oktobra.

Za sve predstave će broj publike biti ograničen, a obavezna je prijava za dolazak na predstavu na mejl adresu [email protected]

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike