Zajedno napisale roman, a prvi put se srele na promociji: Pisanje knjige u četiri ruke (FOTO)

11.08.2022

15:00

0

U pitanju je dobro osmišljen triler, u kome ništa nije propušteno ili prepušteno slučaju

Zajedno napisale roman, a prvi put se srele na promociji: Pisanje knjige u četiri ruke (FOTO)
Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac foto-1-aleksa-borkovic - Copyright Autorke romana "Ubistvo pod pseudonimom",foto Aleksa Borković

Roman „Ubistvo pod pseudonimom“, koji su u četiri ruke napisale Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac, predstvaljen je u knjižari Delfi SKC.

„Ubistvo pod pseudonimom“ je izuzetno osmišljen triler, u kome ništa nije propušteno ili prepušteno slučaju. Nastao je kao rezultat prijateljstva, podrške i poverenja između Verice Vinsent Kol i Mirjane Uzelac.

Autorke su nas svojim romanom uvele u svet izdavaštva gde ne obitavaju samo mudre misli i lepe reči. Toni Božinovski je intelektualac, pesnik, prevodilac, izdavač, učitelj, ljubavnik… Sebe vidi kao reinkarniranog lorda Bajrona, renesansnog umetnika XXI veka.

Foto: Đorđe Bajić
 

Ali neko ga toliko mrzi da ima dovoljno razloga da mu u redovnim intervalima šalje umrlice sa tekućom godinom kao godinom njegove smrti. Neko je uspeo da na Tonija navuče podsmeh literarnih krugova. Neko je odlučio da ga surovo kazni i ubije…

Iako je rezultat njihovog višemesečnog zajedničkog rada sjajan krimić, Verica i Mirjana su se zapravo prvi put uživo srele pre same promocije. I susret je bio zaista dirljiv.

Urednica Dubravka Dragović Šehović smatra da su se dve autorke međusobno prepoznale i da su se njihove energije spojile na pravi način:

- Bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa ove dve divne autorke koje iza sebe imaju sjajna dela, ali su pokazale da u tandemu odlično rade. Koliko je dobro napisana knjiga, vidi se po tome što čitalac ne može da napravi razliku šta je napisala jedna a šta druga, i nadam se da će nas ove autorke obradovati još nekim romanom - rekla je Dubravka Dragović Šehović.

Foto: Aleksa Borković
 

 

Verica je počela da piše roman koji je trebalo da bude jedan u seriji njenih romana sa privatnim detektivom.

 - Detektiv je počeo istragu i onda nije više znao šta da radi sa sobom. Poznajem Mirjanin rad odranije i znam kakav je pisac. Veoma volim kriminalističke romane sa smislom za humor, a Mirjana je jedna od onih srećnih osoba koje su rođene sa originalnim smislom za humor. Poslala sam joj napisano. Ona je mnogo toga izmenila, ubacila i poslala meni, i tako je počeo neprekidni proces dopisivanja, dogovaranja. Ni u jednom trenutku nismo imale problem da se usaglasimo - objasnila je Verica kako je tekao "zajednički stvaralački proces".

Mirjana Uzelac je napravila zanimljivo poređenje: „Ako bih pisanje u četiri ruke posmatrala kao sviranje u četiri ruke, Verica bi verovatno bila Bah a ja Mocart.“

Mirjana je ispričala i da je u jednom trenutku izgubila na računaru rukopis koji je već odmakao, ali da je toliko bila u priči da je za jednu noć ponovo iskucala više od 100 stranica: „Najlepše kod ove knjige je energija koja je ’izašla’, a kojoj je doprinela i Dubravka“, ističe ona.

Foto: Aleksa Borković
 

 

Kritičara Đorđa Bajića je veoma obradovalo što su autorke odlučile da zajedno napišu roman jer to nije očekivao.

 - Roman je tako napisan da se ne osećaju šavovi, a dopada mi se što smo dobili pravi kriminalistički triler baš kakav volim. One su dodale jedan sloj koji nije čest kod nas, a to je metatekstualni sloj. Dakle, kriminalistički roman u kome se promišlja kriminalistički žanr. Kao krajnji rezultat dobili smo dobar kriminalistički roman sa jakim srpskim šmekom - rekao je Đorđe Bajić.

Međusobna podrška autora koji pišu trilere, a kojih je u poslednje vreme sve više u Laguni, pokazuje da svi oni pre svega uživaju da čitaju dobre knjige i da se iskreno raduju svakoj novoj knjizi.

Tome u prilog govori i posveta na početku „Ubistva pod pseudonimom“: „Svim autorkama kriminalističkih romana u zemlji i regionu koje svojom maštom i senzibilitetom daju jedinstveni doprinos ovom jedinstvenom žanru.“

Đorđe Bajić Aleksa Borković
 

- Pisanje u četiri ruke slično je sviranju u četiri ruke. Morate postići harmoniju. Da uklopite različite ritmove. Nadam se da će to čitaoci osetiti. Izdavaštvo, pisci, inspektori, svi ostali likovi iz romana daju sliku koja se može staviti u bilo koju drugu sferu. Zavist, zloba, mržnja, nasilje, ubistva, pakost... stvarnost. Filmičnost romana je možda najbolja preporuka za čitanje. Mi smo svoj roman pišući odgledale - izjavila je druga autorka romana Mirjana.

Triler „Ubistvo pod pseudonimom“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Ono što će posebno obradovati fanove dobrog krimi romana je vest da autorke pišu nastavak „Ubistva pod pseudonimom“, pa će čitaoci uživati u novim slučajevima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike