Da Vinči ponovo na aukciji: Portreti likova sa „Tajne večere“ (FOTO)

03.07.2022

10:01

0

Prethodnog puta kada su ti crteži prodati, dostigli su cene od 96.000 dolara za Svetog Jovana, odnosno 57.600 dolara za Svetog Jakova

Da Vinči ponovo na aukciji: Portreti likova sa „Tajne večere“ (FOTO)
Copyright Profimedia

Dva crteža u pastelu i kredi nastala tokom priprema za slikanje "Tajne večere" Leonarda da Vinčija, koji su nekada pripadali holandskom kralju, naći će se na aukciji.

Portreti Svetog Jovana Jevanđeliste i Svetog Jakova Zavedejeva, koji sede sa leve strane Isusa Hrista na čuvenoj milanskoj fresci, biće ponuđene na aukciji kuće Sotbi 6. jula.

Crteži koje stručnjaci pripisuju Leonardovim učenicima većeg su formata, nego što je to uobičajeno, a procenjuje se da će dostići cenu od blizu 150.000 dolara po komadu.

"Tajna večera", Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Prema Kristini Romali, koja se specijalizovala za crteže starih majstora u Sotbiju, takva vrsta studija je izuzetno retka, prenosi CNN.

One su deo kolekcije od 11 sličnih crteža apostola predstavljenih na "Tajnoj večeri", a koja se nalazila u vlasništvu čuvenog engleskog slikara Tomasa Lorensa, kao i holandskog kralja Vilijama II, pre nego što je razdeljena muzejima i galerijama.

Prethodnog puta kada su ti crteži prodati, dostigli su cene od 96.000 dolara za Svetog Jovana, odnosno 57.600 dolara za Svetog Jakova.

„Poslednja“ ili „Tajna večera" naslikana je između 1495. i 1498. godine i važi za jedan od najprepoznatljivijih radova italijanske renesanse.

"Tajna večera", Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Slika prikazuje Isusa u trenutku u kom objavljuje da će ga izdati jedan od njegovih 12 učenika, pa je Leonardo tako oslikao izraze na njihovim iznenađenim licima, ostavivši Judu u senci.

Freska se nalazi u Bazilici Svete Marije dela Gracije u Milanu i postepeno propada, uprkos neprestanim nastojanjima konzervatora da je očuvaju.

Da Vinči je koristio eksperimentalnu tehniku suvog freskopisa, zbog koje je površina ostala krhka i sklona otpadanju, nedugo nakon što je slika završena.

Crteži koji će se naći na aukciji pripisuju se Leonardovom učeniku Đovaniju Boltrafiju, a slikani su u pastelu, što nije bilo uobičajeno za slikare tog doba.

"Tajna večera", Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Boltrafio je i sam imao uspešnu karijeru i stekao pravo bogatstvo slikajući portrete za bogataše svog vremena, pa je uprkos tome što je bio u Leonardovoj senci, ipak ostao upamćen.

Njegovo najpoznatije delo je "Pala Casio" koje prikazuje Devicu Mariju sa Isusom, Svetim Jovanom Krstiteljem i Svetim Sevastijanom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike