Davidu Albahariju uručena nagrada "Aleksandar Tišma": Svetsko priznanje za domaćeg pisca

25.06.2022

09:30

0

Laureat se proglašava svake druge godine

Davidu Albahariju uručena nagrada "Aleksandar Tišma": Svetsko priznanje za domaćeg pisca
David Albahari/Profimedia

Druga Međunarodna nagrada za književnost "Aleksandar Tišma" svečano je uručena laureatu Davidu Albahariju juče u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Žiri, u čijem su sastavu prestižni evropski pisci i kritičari: predsednica Ilma Rakuza, Laslo Marton, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar izabrali su roman Davida Albaharija "Danas je sreda" koji je objavljen na nemačkom jeziku u prevodu Mirjane i Klausa Vitmana u izdanju izdavačke kuće Sćoffling, 2020.

Nagradu je laureatu uručila članica žirija Vladislava Gordić Petković.

David Albahari ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Predsednica žirija Ilma Rakuza iz opravdanih razloga nije mogla prisustvovati uručenju ali je njen tekst obrazloženja Nagrade pročitan.

Tokom svečanog održavanja dodele Međunarodne nagrade za književnost ,"Aleksandar Tišma" obratili su se predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednik Fondacije "Aleksandar Tišma" Andrej Tišma, članica žirija i Upravnog odbora Fondacije Vladislava Gordić Petković, prevoditeljka knjige Mirjana Vitman i upravnica Fondacije Bora Babić.

Svečanost je upriličio i tekst Davida Albaharija, koji je pripremio za ovu priliku, a koji je pročitala književnica, prevoditeljka i prijateljica Davida Albaharija, Mirjana Ognjanović.

Odlomak iz nagrađene knjige na srpskom jeziku pročitala je Ana Kukolj Jović, a na nemačkom prevoditeljka Mirjana Vitman.

Promo/Delfi
 

Fondacija "Aleksandar Tišma" osnovana je u avgustu 2016. godine.

Misija Fondacije je afirmacija, popularizacija i proučavanje dela i ličnosti književnika i akademika Aleksandra Tišme.

Jedna od osnovnih aktivnosti Fondacije je dodela Međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma".

Nagrada se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika - nemačkom, engleskom ili francuskom.

David Albahari ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Prva nagrada je dodeljena 2019. godine, a dobitnik je bio mađarski pisac Laslo Darvaši.

Upravo je Akademska knjiga objavila njegovu nagrađenu knjigu "Bog, domovina, porodica" koju je s mađarskog jezika preveo Vicko Arpad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug