24sedam na uzbudljivoj izložbi Ervina Vruma: Kao da ste zakoračili u svet "Alise u zemlji čuda" (FOTO/VIDEO)

04.08.2022

15:00

0

I dok prolazite pored kamper prikolice na kojoj je prikačena stolica na potpuno uvrnuti način očekujete da odnekud iskoči beli zec

24sedam na uzbudljivoj izložbi Ervina Vruma: Kao da ste zakoračili u svet "Alise u zemlji čuda" (FOTO/VIDEO)
ervin vrum (3) - Copyright "Debela kuća" Ervina Vruma/24sedam

Da umetnost istovremeno može da nahrani dušu ali i da zabavi dokaz je austrijski umetnik Ervin Vrum, čija je izložba "Jedan minut zauvek" u Muzeju savremene umetnosti otvorena do utorka 9. avgusta.

Ova čudesna izložba je zamišljena kao živi muzej u kojem sami posetioci mogu da se uključe i postanu "skulpture".

Vurm je jedan od trenutno najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene.

Izložba Ervina Vruma Foto:24sedam
 

Eksponati poput "Maršmelou kuće", džinovskog džempera od 11 metara, "Debelog auta", "Uzane kuće", učiniće da se na izložbi koja je smeštena na svih pet nivoa Muzeja osećate kao da ste se našli u svetu "Alise u zemlji čuda".

I dok prolazite pored kamper prikolice na kojoj je prikačena stolica na potpuno uvrnuti način i prolazite kroz umetnikov autoportet sačinjen od krastavaca, samo očekujete da odnekud iskoči beli zec.

Izložba Ervina Vruma Foto:24sedam
 

Ovu izložbu mogli bi da nazovemo pravim, pravcatim spektaklom u najlepšem smislu te reči, umetničkim praznikom za celu porodicu, ali i savršenom prilikom za promišljanje savremene svakodnevice koja je bez obzira na kojem kraju zemaljske kugle da živite ipak na neki način ista za sve.

"Debela kuća" čovekolikih osobina svakako privlači najveću pažnju posetilaca koji mogu sami da istražuju.

Vrum arhitekturu posmatra kao "treći sloj" naše kože pa je u okviru toga nastala skulptura "Debela kuća" koja prikazuje jednu "maršmelou" kuću u prirodnoj veličini, čovekolikih osobina.

"Debela kuća" Ervina Vruma Foto: 24sedam
 

Kritikujući potrošačko društvo nastalo izobličavanjem tela usled izobličavanja onoga što nam se nudi, umetnik istražuje neumerenost potrošačkog društva u kojem težimo sve većoj potrošnji kroz zamišljeni život naših kuća.

Ono što je zanimljivo za ovog umetnika je da humor smatra svojim glavnim oruđem za rad i da kombinuje različite žanrove ne bi li istražio ono što smatra za farsičnu i izmišljenu relanost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike