Nalivpero Ive Andrića postaje deo kolekcije Muzeja Nobelove nagrade u Švedskoj (FOTO)

14.12.2021

06:30

0

U Stokholm ide jedno od nalivpera kojima je zaista pisao svoje radove, i to je korišćen predmet sa kojim je možda nastalo neko od čuvenih dela

Nalivpero Ive Andrića postaje deo kolekcije Muzeja Nobelove nagrade u Švedskoj (FOTO)
Tan2021-12-13_19339960_1 - Copyright Naliv pero Ive Andrića Tanjug/Miloš Milivojević

Nalivpero Ive Anrića iz lične kolekcije koja se čuva u njegovom spomen-muzeju u Beogradu biće trajno poklonjeno Muzeju Nobelove nagrade u Stokholmu.

Naliv pero Ive Andrića Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Praksa je da svaka zemlja koja ima svog nobelovca nešto od ličnih predmeta veoma malih dimenzija pokloni muzeju u Stokholmu. Mi smo, nažalost, u nekom malom zakašnjenju od 60 godina, ali ćemo pokloniti jedno malo nalivpero koje će podsećati na našeg nobelovca - izjavila je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Jelena Medaković Tanjug/Miloš Milojević
 

Prema njenim rečima, muzej na Andrićevom vencu 8 poseduje veliku kolekciju piščevih olovaka i pera, od kojih i neka luksuznija, a u Stokholm ide jedno od naliv pera "kojima je zaista pisao svoje radove, i to je korišćen predmet sa kojim je možda nastalo neko od čuvenih dela".

Naliv pero Ive Andrića Tanjug/Miloš Milivojević
 

Inicijativu da se 60 godina otkako je Andriću uručena Nobelova nagrada za književnost u Stokholmu konačno tamo pošalje jedan predmet iz njegove kolekcije pokrenula je ministarka kulture Maja Gojković.

Prilikom poslednje posete Švedskoj Gojkovićeva je primetila da u stokholmskom muzeju nema nekog predmeta srpskog nobelovca.

- U samom dogovoru i inicijativi da se uradi nešto na legatu Spomen-muzeja Ive Andrića, između ostalog, dogovorili smo se da sada obavimo to. Nije nešto krucijalno i važno, ali je lepa praksa koja povezuje sve nobelovce i zemlje - rekla je Medakovićeva, i dodala da bi Andrićevo nalivpero bilo isporučeno i ranije, ali su se isprečile stroge pandemijske mere, dok se može očekivati da će predmet našeg nobelovca biti izložen u Stokholmu od iduće godine.

Maja Gojković Tanjug/Miloš Milivojević
 

Maja Gojković je sinoć svečano otvorila obnovljenu stalnu postavku Muzeja Ive Andrića povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade piscu romana "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija" i drugih znamenitih dela.

Pred mnogobrojnim predstavnicima diplomatskog kora i novinarima, Gojkovićeva je rekla da je u cilju dodatne afirmacije Andrićevog dela inicirala da se jedan lični predmet ustupi Muzeju Nobelove nagrade u Stokholmu, koji je to sa zadovoljstvom prihvatio.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

- Sledeće godine Jelena Medaković i ja posetićemo muzej i uručiti nalivpero, čime će se u švedskoj javnosti osvežiti sećanje na Andrićevo delo i dodatno obogatiti izuzetna kolekcija posvećena svim dobitnicima Nobelove nagrade - zaključila je ministarka kulture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike