Anegdote o Ivi Andriću koje se i danas prepričavaju sa ushićenjem: Tajna apartmana 144 u Sokobanji

07.01.2022

14:00

0

Naš proslavljeni nobelovac uvek je pažljivo birao mesto svog odmora, a jednom se često vraćao, gde je čak i nastala knjiga “Na Drini ćuprija”

Anegdote o Ivi Andriću  koje se i danas prepričavaju sa ushićenjem: Tajna apartmana 144 u Sokobanji
Copyright Ivo Andrić Wikimedia/ Stevan Kragujević

U Sokobanji, gde je naš jedini nobelovac bio verni posetilac godinama, još se sa ushićenjem prepričavaju njegovi dolasci, šetnje i druženja sa meštanima.

Najčuveniji apartman u Sokobanji i dalje je apartman 144 na drugom spratu hotela “Moravica” u kome je Andrić odsedao i koji su Sokobanjci pretvorili u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama, priborom za jelo i drugim stvarima koje je koristio.

Od kako je 2011. godine otvoren za posetioce, apartman 144 godišnje poseti oko 50.000 turista, a vrlo rado ovde svrate i oni malobrojni radnici hotela koji su imali priliku da provedu neko vreme sa Andrićem.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

Rođena Nišlijka, a već decenijama žiteljka Sokobanje Slađana Antanasković (64) rekla je za agenciju Beta da se i te kako dobro seća vremena kada je u frizerskom salonu u “Moravici” radila kao frizerka i imala priliku da šiša poznatog pisca, ali bude i u društvu sa njim i bude gost na ručku koji je priredio za svoje prijatelje.

- Kada je prvi put došao da se šiša, čika Ivo, kako sam ga zvala, rekao mi je da ne brinem. Rekao je da on zna da ja nisam muški već ženski frizer, ali da idem samo po ‘fazonu’ i da neću da pogrešim. Kada sam ga ošišala i osušila kosu ispod haube obratio mi se sa ‘drago moje dete’ i kazao mi da ću biti dobar frizer - izjavila je ona i dodala da je u to vreme imala tek nešto više od dvadeset godina.

Prema njenim rečima, Andrić je bio izuzetno dobar, plememenit i “narodski” čovek.

-Sa svima je stao da popriča – i sa seljakom i sa prodavcem na pijaci i sa doktorima i sa radnicima. Nikada nije prošao pored nas zaposlenih u hotelu da nas ne zapita kako smo i šta radimo- kazala je Antanasković.
Profimedia
 

Andrić je, dodala je, prilikom jednog od boravaka u “Moravici” organizovao ručak za svoje prijatelje novinare, slikare, lekare, i na taj ručak je i nju pozvao. On je sedeo u čelo stola, a ona odmah pored njega.

- Pre nego što sam otišla na ručak tetka mi je pokazala kako se koristi pribor za jelo i kako se ponaša za stolom, ali sam i pored toga imala veliku tremu i nisam se usuđivala da se bilo čime poslužim. Čika Ivo je to primetio i sam mi je sipao hranu u tanjir, a uz to je dodao da nema čega da se stidim - rekla je Antanasković.

Prema njenim rečima, Andrić je izuzetno voleo kulinarske specijalitete iz sokobanjskog kraja koje je za njega pripremala isključivo kuvarica Lenka. Voleo je prvenstveno ovčije kiselo mleko, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom i jagnjeću sarmicu.

- Svakoga jutra je Slobodan Krstić, koji je u to vreme radio kao konobar, motorom odlazio u selo Jezero po ovčije kiselo mleko. Žena iz tog sela pripremala ga je samo za Andrića u zemljanim posudama. Pisac nije mogao da zamisli ni jedan obrok bez kiselog mleka- izjavila je Antanasković.

Naliv pero Ive Andrića Tanjug/Miloš Milivojević
 

Ona je kazala da je Andrić obožavao da šeta ispred hotela, centrom banje, Ozrenom i drugim okolnim planinama. Na terasi hotela imao je svoj sto na kome je u vazi uvek bilo poljsko cveće i nikada nije dozvolio da to budu ruže iz hotelskog ružičnjaka.

- Umeo je da nam kaže da ne zna šta je to čudesno u Sokobanji, ali kada izađe na terasu sa tim fantastičnim pogledom ima osećaj kao da ga miluju vetrovi i može da diše punim plućima- istakla je Antanasković.

Direktor Organizacije za turizam i kulturu Ljubinko Milenković kazao je da Sokobanja i te kako pažljivo čuva uspomene na boravak našeg jedinog nobelovca, a da žitelji Sokobanje još prepričavaju Andrićeve izjave i anegdote.

- Opisujući prirodu u Sokobanji, Andrić je kazao da ne zna šta čega to ovde ima, ali posle samo 20 dana provedenih u Sokobanj, radi čitavu godinu u Beogradu kao preporođen - rekao je Milenković za agenciju Beta.

Printscreen
 

Prema Milenkovićevim rečima, o Andrićevom boravku svedoče brojne fotografije, a sam pisac napravio je i nekoliko crteža Sokobanje od kojih je najpoznatiji crtež Sokograda.

- Pre šest godina izdata je knjiga o Andrićevom boravku u Sokobanji i u knjizi nalaze se i citati iz njegove čuvene ‘pepito’ sveske. Ta sveska je dokaz da je naš veliki pisac upravo u Sokobanji započeo pisanje romana Na drini Ćuprija - izjavio je Milenković.

On je podsetio da je Andrić u Sokobanji boravio najpre za vreme Drugog svetskog rata, a posle rata, 11 godina uzastopno.

Prestao je da dolazi nakon smrti supruge Milice Babić, jer je, kako se veruje, počeo da izbegava ona mesta koja je posećivao sa ženom koju je neizmerno voleo i koja su ga na nju podsećala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookvar.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike