Tužne priče iz života Ive Andrića: Zazidan prozor kroz koji je gledao ćupriju na Drini

15.06.2022

08:01

0

Komunistička vlast je prodala kuću Andrićeve tetke u Višegradu iz koje je nobelovac gledao most Mehmed-paše Sokolovića koji je za njega bio velika inspiracija

Tužne priče iz života Ive Andrića: Zazidan prozor kroz koji je gledao ćupriju na Drini
Copyright Profimedia

Malo je onih koji kada dođu u Travnik propuste priliku da posete rodnu kuću nobelovca Ive Andrića. Stalna izložbena postavka predstavlja život i literaturu velikog pisca.

Postoji priča da je čuveni književnik ovo mesto posetio samo jednom, na samom otvaranju tadašnjeg Spomen-muzeja 1974. godine, i da je otišao nezadovoljan onim što je zatekao.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

O Andrićevom stavu prema ovom muzeju svedoči akademik Matija Bećković:

- U to doba, u jednom nedeljniku, izlazio je feljton o pojedinostima iz Andrićevog života. Objavljivali su razne faksimile njegovih krštenica, po kojima su se razlikovali datumi i mesta njegovog rođenja. Pitao sam ga zašto ne pozove redakciju, kako ga ne bi nedeljama tako provlačili po novinama i ukaže gde je tačno i kad rođen. Rekao mi je da mu to ne pada na pamet, govoreći da će "možda neko, jednoga dana, na tome da doktorira". Eto koliko je to za njega bilo bitno - seća se Bećković.

Miroslav Milic/ATAImages
 

S druge strane, prema njegovim rečima, komunistička vlast je prodala kuću Andrićeve tetke u Višegradu kroz čiji je prozor nobelovac gledao most Mehmed-paše Sokolovića, koji je za njega bio velika inspiracija.

- I ne samo što su prodali tu kuću, već su zazidali taj prozor nekakvim betonskim kvadrama, ne shvatajući koliko je taj vidik bio važan - zaključuje Bećković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike