Misteriozni nestanak Agate Kristi tema svetskog bestselera: Tajna koju je znala samo ljubavnica njenog muža

09.07.2022

14:40

0

Sve počinje u jutro 3. decembra 1926. godine kada Arči saopštava svojoj ženi da želi da se razvede

Misteriozni nestanak Agate Kristi tema svetskog bestselera: Tajna koju je znala samo ljubavnica njenog muža
Agata Kristi - Copyright Profimedia

Jedna od najuspešnijih spisateljica svih vremena Agata Kristi, koja je u svojim knjigama "rešila" brojne misterije i sama je  u životu postala deo jedne velike misterije.

Agata Kristi je 3. decembra 1926. godine u večernjim satima nestala iz svog stana. Niko nije znao gde je sve dok nije pronađena 14. decembra.

Upravo ova misterija je inspiracija za knjigu "Afera Kristi" autorke Nine de Gramont.

- Svaka priča ima svoje tajne. Svaka misterija im svije mitove - navodi se u najavi ovog bestselera koja je preveden na 20 jezika.

Profimedia
 

Sve počinje u jutro 3. decembra 1926. godine kada Arči Kristi saopštava Agati da želi da se razvede i oženi svojom ljubavnicom. Te noći kako su pisali mediji pronađen je njen automobil nedaleko od njene kuće u Berkširu. Neke od njenih stvari pronađene su na zadnjem sedištu ali nigde nije pronađena sama autorka.

Tokom narednih 11 dana raspisana je poternica širom zemlje u kojoj su angažovani psi, policajci pa čak i avioni. Novine su pisale danima sve dok Agata konačno nije pronađena, živa i zdrava, iako pomalo ošamućena u jednom opskurnom hotelu   

Zašto je misteriozni nestanak Agate Kristi poslužio za njenu knjigu u svom blogu objasnila je autorka romana "Afera Kristi".

- Osim što sam žena i pisac, imam veoma malo toga zajedničkog sa Agatom Kristi. Potičemo iz različitih zemalja, različitih kontinenata pa čak i vekova. Ali u ovoj priči postoji nešto što nas je povezivalo. Jednom davno srce mi je bilo slomljeno toliko da sam osećala da sam izgubila identitet. Srce je biloto toliko slomljeno da nisam više videla način na koji bih mogla da nastavim da živim na ovoj planeti - napisala je Nina de Gramont.

Kako je navela nije mogla da prepostavi da će priča fantastične autorke sa briljantnim humorom kao što je Agata, biti toliko bliska njoj.

- Jednom kad je bila mlada, pre nego što je zaista postala poznata, muškarac je toliko povredio da jedino što je znala je da nestane. Odbila je je da se vrati iako je znala da je ceo svet traži. Ceo incident je nastao kao kombinacija ranjivosti, mašte i tvrdoglavosti. Ne samo da sam se iznenada povezala sa Agatom kada sam priču čitala u novinama već sam je odjednom i zavolela. A kada autorka sazna da voli centralnog lika misteriozne priče, šta da radi nego da napiše roman o tome - navela je Nina  de Gramont.

Ona je izjavila da je pročitala sve knjige Agate Kristi pre i nakon što je postala poznata. Kako je istakla ostala je fascinirana činjenicom da i pored toliko napisanih knjiga Agata nikad nije ponavljala zaplete.

- "Afera Kristi" nikako nije teorija onih jedanaest dana kada je Agata Kristi nestala. Umesto toga ona je plod mašte, ispričana od imaginarne rivalke koja se borila za naklonost Arčija Kristija. Iako je Agata Kristi imala sve razloge sa mrzi ljubavnicu svog muža ona nije bila od te vrste ljudi.

Profimedia
 

A što se tiče stvaranja lika Arčijeve ljubavnice, znala sam da postoji samo jedan način da od nje napravim simpatičan lik koji bi možda mogao da sklopi savez sa ženom čiji je život uništila. I to tako što sam se uverila da je i njeno srce slomljeno - zagolicala je maštu  budućih čitaoca autorka svetskog bestselera "Afera Kristi".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike