Prva džepna knjiga je nastala jer je Agati Kristi bilo dosadno: Revolucionarno putovanje vozom

30.07.2021

14:45 >> 14:52

0

Lejnova zamisao je bila da napravi knjigu čija bi cena bila jednaka ceni paklice cigareta

Prva džepna knjiga je nastala jer je Agati Kristi bilo dosadno: Revolucionarno putovanje vozom
Copyright Pixabay

Prvi primerak džepne knjige objavljen je na današnji dan 1835. godine, a njen idejni tvorac bio je Englez Alen Lejn, direktor britanske izdavačke kuće “Bodli Hed”.

Prema nekim pričama koje su ostale sačuvane do današnjih dana, Lejn je jednog vikenda s Agatom Kristi i njenim suprugom putovao iz sela u London i potražio je u obližnjem kiosku nešto za čitanje, kako bi im brže prošlo vreme u putovanju vozom.

Agata Kristi / Profimedia

Međutim, njegova potraga za odgovarajućim štivom nije urodila plodom, jer izuzev dnevnih novina nije mogao da pronađe ništa zanimljivo za čitanje. Lejn je tada došao na ideju da odštampa džepnu knjigu, dovoljno malu da može da stane u džep sakoa, ali zabavnu i zanimljivu.

Kako se priča, Lejnova zamisao je bila da napravi knjigu čija bi cena bila jednaka ceni paklice cigareta. Svoju ideju realizovao je vrlo brzo, pa se 30. jula 1935. godine na kioscima širom Velike Britanije pojavilo prvo od deset džepnih izdanja edicije “Pingvin”. Prvi primerak džepne knjige bio je “Arijel” Andrea Moroa.

Printscreen/Amazon

Da je postigao pun pogodak svojim pronalaskom vrlo brzo je potvrdio ogroman broj prodatih knjiga za koje su Englezi čekali u redovima da bi ih kupili.

Alen Lejn je nastojao da udovolji zahtevima čitalaca za zanimljivim knjigama, pa su se u ovoj džepnoj ediciji našli i romani čuvenih pisaca poput Ernesta Hemingveja, kao i popularne Agate Kristi.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike