Recite gostima da se cijanid ne može otkriti po mirisu: Odakle početi s Agatom Kristi?

19.06.2022

18:01

0

Neki su netipični, drugi šokantni, treći mračni, ali svi romani jedne od najuspešnijih spisateljica svih vremena zavređuju pažnju

Recite gostima da se cijanid ne može otkriti po mirisu: Odakle početi s Agatom Kristi?
Agata Kristi - Copyright Profimedia

Krimići doživljavaju procvat, pa zašto se ne biste latili nekog romana originalne kraljice misterije?

Početna tačka

U romanu „Ubistvo u parohijskom dvoru“, poznatom najviše po tome što se u njemu prvi put pojavljuje gospođica Marpl, izuzetno neprijatni pukovnik Protero je ubijen, u stilu društvene igre „Kluedo“, iz pištolja, u svojoj biblioteci. Okružena stanovnicima sela koji svi imaju motiv da ubiju pukovnika P, gospođica M. koristi svoj izvanredni način razmišljanja kako bi među sedam osumnjičenih pronašla krivca. Ljudi često odbacuju ovaj roman zato što im je prilično staromodan, ali ovo je veoma smešan, duhovit i izuzetno oštrouman klasik Agate Kristi.

Profimedia
 

Najbolji roman

Jedina stvar koja može da zasmeta u vezi sa romanom „I ne osta nijedan“ je njegov originalni naslov. Inače, ova mračna i napeta priča o kajanju je najbriljantniji roman Agate Kristi koji ćete ikada pročitati. Deset stranaca, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, okupilo se na vetrovitom ostrvu. Jedno po jedno, oni stradaju pod jezivim okolnostima koje se poklapaju sa zlokobnim predviđanjima... Konačni rasplet romana je podjednako zadovoljavajući i šokantan.

Roman o kom možete da razgovarate za večerom

Nema boljeg romana o kome bi moglo da se razgovara uz večeru od „Iskričavog cijanida“. Grupa prijatelja iz visokog društva okupila se na obroku, za stolom za kojim je tačno godinu dana ranije jedna naslednica navodno izvršila samoubistvo trovanjem. Ovo manje popularno delo Agate Kristi nastalo je na osnovu kratke priče o Poarou pod nazivom „Žuta perunika“. Dok vaši gosti proveravaju svoje čaše, obavezno im kažite da se cijanid ne može otkriti po mirisu.

Agata Kristi / Profimedia
 

Klasik

Ubistvo u Orijent ekspresu“ je adaptirano za ekran najmanje četiri puta, i to sa dobrim razlogom: to je po svim stavkama klasičan roman Agate Kristi o otkrivanju ubice – strukturi, tempu, karakteru i raspoloženju. U ovom romanu se po deseti put pojavljuje autorkin kultni belgijski detektiv Poaro. Ovoga puta on mora da među gomilom ekscentričnih putnika prve klase pronađe krivca. Dva događaja iz stvarnog života su inspirisala autorku da osmisli ovaj genijalni zaplet kome nema ravnog: zaustavljanje Orijent ekspresa na šest dana u Turskoj 1929. godine i kidnapovanje bebe Lindbergovih 1932. godine.

Roman za putnike koji ne mrdaju iz fotelja

Iako je obično vezuju za ugodne misterije smeštene u ruralnoj Engleskoj, Agata Kristi je često odlazila u inostranstvo i ona nas putem svojih knjiga često vodi tamo sa sobom. Možemo, na primer, da lutamo po arheološkim iskopinama u Iraku 1930-ih, zahvaljujući romanu „Ubistvo u Mesopotamiji“. Zbog atmosfere i autentičnosti ovaj roman je nenadmašan (Kristijeva je pratila muža na njegovim arheološkim iskopavanjima i znala je razliku između ljušture i mikrolita) čak i pored toga što radnja romana deluje pomalo neverovatno.

Profimedia
 

Potpuno netipičan roman

Pošto ga je napisala na sebi nesvojstven način, roman „Misterija sedam satova“ je odmah nakon objavljivanja dobio negativne kritike. Međutim, kada danas čitamo ovaj roman, moramo da imamo na umu to da je Agata Kristi bila savremenica i obožavateljka i Ivlin Vo i P. G. Vudhausa. Osumnjičene osobe u ovom urnebesnom romanu koji ismeva višu klasu potiču iz prethodnog romana „Tajna dvorca Čimniz“, i one se ludiraju po velelepnim kućama, londonskim stanovima i ekskluzivnim senovitim klubovima punim mrtvaca i čepova od šampanjca.

Mračni roman

„Kukavičje jaje“, jedan od poznijih romana koji je objavljen 1958. godine, mučna je i tragična priča o propuštenoj prilici, pogrešnoj sudskoj presudi i porodičnim nepravdama koje se nikada ne mogu ispraviti. Ovo je psihološki triler, ali i misterija ubistva sa elementima koji čitanje ovog romana čine pomalo neugodnim. Sama Agata Kristi ga je navela kao jedan od svojih omiljenih.

Dejvid Suše kao Herkul Poaro/Profimedia
 

Roman koji šokira

Ako tražite roman sa završetkom koji je potresao čitaoce u vreme kada je objavljen, i koji je i danas u stanju da uzdrma nespremne čitaoce, onda odaberite roman „Ubistvo Rodžera Akrojda“. Žrtva iz naslova romana je Poaroov sused zbog čije se iznenadne i nasilne smrti penzionisani detektiv ponovo vraća u akciju.

Roman koji je uticao na ostale

Verovatno vam je poznata struktura romana „Pet prasića“ čak i ako nikada niste čitali ovu knjigu. Reč je ubistvu koje razrešava Poaro, pri čemu je priča o ženi optuženoj za ubistvo muža umetnika ispričana više puta sa stanovišta više različitih likova. Agata Kristi je na taj način dobila odličnu misteriju koja je savršeno izbalansirana i veoma sofisticirana. Uticaj ovog romana se i dan-danas vidi u detektivskoj fikciji - i na stranicama i na ekranima. „Sedam smrti Ivlin Hardkasl“, Vantage Point (Trenutak prednosti) i Knives out (Nož u leđa) samo su neka od briljantnih ostvarenja 21. veka koja odaju počast nasleđu i genijalnosti Agate Kristi.

Profimedia
 

Šta da čitate ukoliko volite Agatu Kristi?

Bilo šta od Doroti L. Sejers (a naročito Strong Poison), nove slučajeve Herkula Poaroa koje je napisala Sofi Hana i „The Honjin Murders“ Seišija Jokomizoa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike