Antoni Gaudi: Božji arhitekta koji se oženio umetnošću i voleo samo jednom u životu

25.06.2022

18:00

0

On je jedan od najzaslužnijih za današnji izgled Barselone

Antoni Gaudi: Božji arhitekta koji se oženio umetnošću i voleo samo jednom u životu
profimedia-0510113076(1) - Copyright Profimedia

- Ko zna jesmo li ovu diplomu dali ludaku ili geniju. Samo će vreme pokazati - bile su reči jednog od profesora čuvenog arhitekte. Istorija je pokazala da će Antoni Gaudi postati jedan od najznačajnijih arhitekata u istoriji umetnosti.

Antoni Gaudi rođen je na današnji dan 1852. godine u Reusu, a umro je u Barseloni 10. juna 1926. godine. Odrastao je u siromašnoj porodici.

On je jedan od najzaslužnijih za današnji izgled Barselone. Sva njegova arhitektonska dela danas su poznata kao remek-dela, a čak sedam njih je svrstano u svetsku baštinu UNESCO, među kojima i čuvena crkva Sagrada familija.

Profimedia
 

Spajao je nespojive elemente, beton, kamen i ciglu sa gvožđem, staklenim pločicama i keramikom. Nepravilni oblici, mozaici od polomljenih keramičkih pločica karakteristični  su za skoro sva njegova zdanja.

- Svako delo umetnosti mora da zavodi. Ako se taj kvalitet izgubi, izgubljena je i umetnost - smatrao je Gaudi.

Svoju umetničku filozofiju opisivao je kao spoj: religije, prirode i arhitekture. Zato je i dobio naziv „Božji arhitekta“ .

Pixabay
 

Inspiraciju je pronalazio u orijentalnim delima Indije, Persije i Japana. Njegov stil je bio „bez stila“.

Brojni su bili oni koji su za života osporavali njegov rad, ali je imao podršku pojedinih vizionara poput Salvadora Dalija. Za života nije dobio ni jednu jedinu nagradu, a on sam je smatrao da mu za umetnost nije potreban nikakav sertifikat.

Gaudi je ceo život posvetio svojoj profesiji i nikada se nije ženio.  

Hroničari tog vremena tvrde da se zaljubio samo jednom. Srećnica je bila Pepeta Moreu, vezilja. Kada su se lično sreli, privukli su jedno drugo.

Profimedia
 

Od tog trenutka počeo je svake nedelje da ide na ručak u Pepetinu kuću. Kada ju je konačno zamolio da mu bude žena, Pepeta je to odbila.

Gaudi se kao mladić oblačio u skupa odela, jeo samo u najboljim restoranima, a bio je i čest gost u pozorištima i operama širom Barselone.

Gaudija su često opisivali kao mrgodnog i čudnog, ali nikako nisu osporavali njegovu profesionalnost i karakternost.

Profimedia
 

Kao stariji čovek Gaudi se mnogo promenio. Jeo je skromno, oblačio se u stara, ofucana odela i uopšte nije vodio računa o svom izgledu. Zapravo toliko se nije starao o tome kako izgleda da su ga na ulici često mešali sa prosjacima.

Povukao se iz društvenog života i totalno se posvetio svom poslu. Bežao je od kamera i novinara i zato danas nema mnogo njegovih fotografija.

Svakog jutra, pre nego što bi otišao na gradilište katedrale svraćao bi u crkvu Sveti Filipo Neri, kako bi se pomolio. Tamo se uputio i 7. juna 1926. godine, kada je na njega naleteo tramvaj. Zbog lošeg izgleda i praznih džepova, taksisti odbijaju da ga voze u bolnicu, ne prepoznajući slavnog arhitektu. Prijatelji ga pronalaze u bolnici za siromašne, gde dva dana nakon toga umire.

Profimedia
 

Uz pretpostavku da neće doživeti završetak Sagrade familije, Gaudi je planirao njenu izgradnju u etapama. Glavna inspiracija su bile hrišćanske poruke i priroda, odnosno Sveto pismo i liturgija. Ono po čemu je Sagrada familija posebna jesu njena struktura i forma, boje, svetlost ali i materijali.

Upitan da li ga brine to što će izgradnja trajati tako dugo, odgovorio je: "Moj klijent (Bog) nije u žurbi".

Planirano je da Sagrada familija bude završena do 2026. godine na stogodišnjicu njegove smrti.

Profimedia
 

Predstavnik katalonskog modernizma, revolucionar svog vremena, sahranjen je na mestu kome je posvetio život, u nedovršenoj Sagradi familiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike