Prva fotogafija Majkla Daglasa kao Bendžamina Frenklina: Zanimljiva transformacija glumca u slavnog političara (FOTO)

02.07.2022

10:30

0

Osmogodišnja misija je ostala zabeležena kao njegova najvažnija služba, bez koje Amerika ne bi pobedila u revoluciji

Prva fotogafija Majkla Daglasa kao Bendžamina Frenklina: Zanimljiva transformacija glumca u slavnog političara (FOTO)
profimedia-0665457668 - Copyright Profimedia

U novoj istorijskoj mini-seriji, proslavljeni holivudski glumac Majkl Daglas igra Bendžamina Frenklina, američkog političara i pronalazača.

Poznati glumac je na svom Instagram nalogu objavio prvu fotografiju sa snimanja  na kojoj se vidi kako će izgledati u ulozi slavnog američkog političara.

Seriju režira Tim van Paten, a poslednji put na velikom platnu američkog velikana je oživeo Orson Vels 1954. u filmu "Royal Affairs in Versailles" i potom u "La Fayette" (1961).

Poznato je i ostvarenje Volta Diznija "Ben i ja" u kome su najmlađoj publici slikovito približeni uspesi i važnost Frenklina za istoriju Amerike.

Serija će istražiti, kako se navodi, uzbudljivu priču iz karijere Bendžamina Frenklina kada je, bez ikakvog diplomatskog iskustva, a samo zahvaljujući svojoj genijalnosti i harizmi, uspeo da ubedi Francusku da potpiše američki "eksperiment u demokratiji".

Frenklin je uspeo tako da nadmaši britanske špijune, francuske doušnike i da sklopi francusko - američki savez 1778. i konačni mir s Engleskom 1783. godine.

Osmogodišnja misija u Francuskoj je ostala zabeležena kao njegova najvažnija služba, bez koje Amerika ne bi pobedila u revoluciji.

Wikimedia/David Martin
 

Bendžamin Frenklin rođen je u Bostonu. Kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i otkrića toka Golfske struje. Pored gromobrana pronašao je Franklinovu peć, bifokalne naočari i napravio je prvu mašinu za umnožavanje.

Prvi je uveo ulično osvetljenje i reorganizovao je američki poštanski sistem. Njegov najpoznatiji naučni rad vezan je za elektricitet. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i „Akademiju“ koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike