Majkl Daglas u ulozi najznačajnijeg američkog političara: Serija o čoveku koji je promenio tok istorije

01.03.2022

13:15

0

Projekat je baziran na knjizi Stejsi Šif, dobitnice Pulicerove nagrade

Majkl Daglas u ulozi najznačajnijeg američkog političara: Serija o čoveku koji je promenio tok istorije
Copyright Profimedia

Proslavljeni američki glumac Majk Daglas naći će se u novoj ulozi i to u seriji koja se bavi američkom istorijom.

Kako prenosi časopis “Variety”, Majkl Daglas će glumiti Bendžamina Frenklina, američkog političara, pronalazača, naučnika i jednog od tvoraca američkog Ustava i SAD.

U ovom projektu osim što glumi Majkl Daglas će biti i izvršni producent.

Serija još uvek nema zvaničan naziv, a  istražiće jednu od najuzbudljivijih priča američke istorije.

Profimedia
 

- Sa 70 godina, čovek koga su Amerikanci smatrali engleskim špijunom, a Englezi američkim čovekom je bez ikakvog diplomatskog iskustva ubedio Francusku da potpiše američki eksperiment u demokratiji.  Na osnovu svoje slave, harizme i genijalnosti, Frenklin je uspeo da nadmaši britanske špijune, francuske doušnike i da sklopi francusko - američki savez 1778. i konačni mir s Engleskom 1783. godine. Osmogodišnja misija u Francuskoj je najvažnija služba njegovoj zemlji, bez koje Amerika ne bi pobedila u revoluciji – piše Variety.

Serija je bazirana na knjizi “Velike improvizacije: Franklin, Francuska i rođenje Amerike”, Stejsi Šif, dobitnice Pulicerove nagrade.

Wikimedia/David Martin
 

Bendžamin Frenklin rođen je u Bostonu. Kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i otkrića toka Golfske struje. Pored gromobrana pronašao je Franklinovu peć, bifokalne naočari i napravio je prvu mašinu za umnožavanje.

Prvi je uveo ulično osvetljenje i reorganizovao je američki poštanski sistem. Njegov najpoznatiji naučni rad vezan je za elektricitet. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i „Akademiju“ koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije.

Majkl Daglas je američki je glumac i producent, rođen 25. septembra 1944. godine u Nju Bransiku, Nju Džerzi (SAD). Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, posle završene srednje škole i glumačke akademije u Santa Barbari, dobija svoju prvu veliku ulogu u televizijskoj seriji “Ulice San Franciska".

Bio je producent filma “Let iznad kukavičjeg gnezda” za koji je 1975. godine dobio Oskara za najbolji film. 1978. snimio je film "Kineski sindrom" sa koleginicom Džejn Fondom, koji je bio njegov ulazak na velika vrata Holivuda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Variety

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike