Otkrivena najveća tajna legendarne Grejs Keli: Gde su nestali milioni princeze od Monaka (FOTO)

19.06.2022

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Pitanje koje se samo nametnulo sa otvaranjem testamenta holivudske dive posle njene tragične smrti 1982. i danas intrigira javnost

Otkrivena najveća tajna legendarne Grejs Keli: Gde su nestali milioni princeze od Monaka (FOTO)
grejs 1 - Copyright Grejs Keli Promo/Viasat History

Filmskih ikona sa velikog platna iz zlatnog doba Holivuda nema mnogo. Onih koji su postali deo neke kraljevske porodice još je manje. Grejs Keli, međutim, samo je jedna. Glumica koja je postala legenda za života. I to pre svega zahvaljujući svojim ulogama u Hičkokovim kultnim ostvarenjima “Prozor u dvorište”, nominovanom za četiri Oskara, i “Drž'te lopova”, koje je uspelo da se ovenča sa jednim Oskarom i još dve nominacije za isto priznanje.

Grejs Keli Oskara je dobila za rolu u filmu “Provincijalka” pre skoro 70 godina, istovremeno postavši jedna od najvećih modnih i glumačkih ikona tog vremena. Zanimljivo je, međutim, da je njena karijera kao princeze od Monaka trajala pet puta duže od one koju je ostvarila na velikom platnu.

Profimedia
 

Uprkos talentu i velikom potencijalu, moglo bi se reći, u to vreme već brenda Grejs Keli, ona je odlučila da na glavu stavi tijaru princeze, a na karijeru - tačku. Brak sa princom Renijeom Trećim doneo je Grejs titulu o kojoj mašta svaka devojčica, Holivudu pravi šok, budući da je Grad Anđela ostao bez jedne od svojih omiljenih princeza, a uglednoj kraljevskoj porodici posao veka - što je u to vreme bilo malo poznato.

Iako se čini da je njihova ljubavna priča nalik onima o kojima smo čitali u bajkama istina je da je udaja Grejs Keli za princa Renijea bila poslovni ugovor sklopljen na obostranu korist. Grejs je dobila mesto u kraljevskoj porodici, a Monako je unovčio njenu svetsku slavu i od kraljevine pred ekonomskim krahom tokom narednih decenija postao sinonim prestiža i nezamislivog bogatstva.

Profimedia
 

Ipak, pitanje koje se samo nametnulo sa otvaranjem testamenta Grejs Keli posle njene tragične smrti 1982. i danas intrigira javnost - gde su nestali milioni najpoznatije holivudske princeze. Glumica je posle smrti imala svega 10.000 dolara ušteđevine i kolibu u Irskoj. Upravo to izgubljeno bogatstvo tema je jednočasovnog dokumentarnog filma “Nestali milioni Grejs Keli” koji se emituje u večeras, 19. juna od 21.05 na kanalu Viasat History.

Najpoznatiji svetski istoričari i ekonomisti krenuli su u potragu za milionima koje je glumica zaradila tokom filmske karijere koju je krasila saradnja sa najuticajnijim rediteljima i glumcima njenog doba, ali i tokom godina koje je provela u kraljevskoj porodici polažući ravnopravno sa ostalim članovima pravo na nesagledivo bogatstvo kojim su raspolagali. Kako je od svega toga ostalo tek nešto više od onoga što je dovoljno za pristojan pogreb jedne od najvećih filmskih diva svih vremena?

Profimedia
 

Čak i kada se po strani stave očigledne i upućenima u život slavne glumice poznate činjenice, kako tvrde eksperti koji su se bavili ovom temom, „slamarica“ Grejs Keli deluje prilično praznjikavo. A o kakvim činjenicama oni zapravo govore? Da bi se razumeo odgovor na ovo pitanje, moramo se vratiti nekoliko decenija u prošlost - na početak bajke.

Grejs Keli i princ Renije upoznali su se zahvaljujući poznatom grčkom brodovlasniku i plejboju Aristotelu Onazisu. Davne 1953. Onazis je u Monte Karlu kupio kazino i stupio u kontakt sa kraljevskom porodicom Monaka, monarhije čija je privreda posle Drugog svetskog rata počela da slabi. U razgovoru sa Gardnerom Kalusom, izdavačem prestižnog časopisa „Luk“, Onazis je došao na ideju kako da vrati stari sjaj posrnuloj kraljevini - venčanjem mladog princa Renijea i popularne holivudske dive, baš kao u nekom romantičnom filmu sa srećnim krajem.

Profimedia
 

Ovakav scenario, po predviđanjima iskusnog tajkuna, namamio bi bogataše u Monako i preko noći napunio budžet državne kase. I bio je u pravu. S tim što je njegov plan imao jednu bitnu izmenu. Naime, Onazis je za prvu holivudsku princezu u Monaku planirao platinastu veneru Merilin Monro, kojoj bi ovakav epilog, možda i spasao život, trasiravši joj sudbinu u nekom drugom pravcu umesto ka svima poznatom ishodu.

Međutim, princ Renije na festivalu u Kanu 1955. upoznaje Grejs Keli i bez konsultacije sa tvorcem genijalnog projekta zaključuje da je ona buduća princeza. Već naredne godine Grejs postaje njegova supruga, i tu dolazimo do prvog važnog trenutka u traganju za odgovorom na pitanje gde su nestali milioni koje je zaradila u najvećim filmskim hitovima.

Profimedia
 

Naime, deo ugovora koji je glumica potpisala pre udaje bio je i taj da je ona „ubogim“ plemićima morala da plati tričava dva miliona dolara. Zvanično, to je bila cena njene titule, ali i miraz koji je Grejs morala da donese u ovu bračnu zajednicu. Nezvanično, ta dva miliona bila su bespovratna „pozajmica“ kraljevskoj porodici koja se našla pred bankrotom. Iako je njihov brak bio mamac za hiljade turista koji su pohrlili u Monako da se dive filmskoj ljubavi mladog para koja je potrajala tri decenije, činjenica je da je ta romansa bila i ostala samo vešto osmišljen scenario koji je Grejs na kraju koštao života.

Tokom tri decenije filmske romanse glumica je sa Renijeom dobila troje dece - Karolinu, Alberta i Stefani koja je i bila u automobilu kada je Grejs 13. septembra 1982. pri povratku sa obilaska francuske rivijere, za volanom doživela moždani udar i izgubila kontrolu nad vozilom. Dan kasnije, princeza je preminula.

Grejs Keli Promo/Viasat History
 

Dokumentarac koji ćemo večeras gledati na kanalu Viasat History razjasniće nam da je deo nasledstva Grejs Keli raspoređen njenoj deci, ali i postaviti nezaobilazno pitanje - šta se dogodilo sa ostatkom novca i da li je moguće da je jedna od najvećih diva Holivuda svih vremena završila sa tako skromnom ušteđevinom?

Prema nekim proračunima koje ćemo otkriti u filmu glumica je tokom sedmogodišnjeg ugovora sa produkcijskom kućom Em-Dži-Em zaradila 273.000 dolara, a nakon što je dobila Oskara za ulogu u filmu „Provincijalka“ njen godišnji honorar iznosio je 250.000 američkih dolara. Upravo ovaj novac vodi se kao „nestao“ sa princezinog računa. Nakon što se udala za Renijea, od kraljevske porodice dobila je zabranu da se bavi glumom, a prikazivanje njenih filmova u Monaku nije bilo dozvoljeno, jer se smatralo nedoličnim da se na velikom platnu princeza Monaka ljubi sa Garijem Kuperom.

Grejs Keli i princ Renije Promo/Viasat History
 

Jedna od pretpostavki jeste i ta da je deo njenog bogatstva preusmeren u budžet fondacije sa njenim imenom koja pomaže bolesnu decu i mlade umetnike. Ipak, film pred gledaoce donosi još jednu veliku misteriju. Budući da se fondacija većinski finansira novcem zarađenim od licenciranja luksuznih proizvoda koji nose ime Grejs Keli, a taj prihod se na godišnjem nivou meri u milionima dolara, pravo pitanje je zašto su računi Grejs Keli gotovo prazni i da li je cela slika stvarana decenijama bila samo farsa od koje je najviše koristi imala kraljevina Monako?

Da li je Grejs Keli nepravedno ostala bez Oskara za njenu najveću ulogu u filmu koji je trajao 30 godina, a zvao se „Pravi život holivudske princeze Grejs Keli“?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike