Iskrena ispovest Miloša Bikovića: Čudo koje je izmolio jedan monah dovelo me je ovde gde sam danas

14.06.2022

18:05

0

Popularni glumac je u intervjuu za ruski Trud pričao o svojoj karijeri, bratu, Nikiti Mihalkovu...

Iskrena ispovest Miloša Bikovića: Čudo koje je izmolio jedan monah dovelo me je ovde gde sam danas
Copyright Miloš Biković, Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Popularni srpski glumac Miloš Biković, već dugo vremena je jedan od omiljenih glumaca u Rusiji, a nedavno je gostovao na Međunarodnom pozorišnom festivalu "Duga" koji je 23. put održan u Sankt Peterburgu.

Tu je trebalo da nastupi u predstavi "Baal" zajedno sa svojim kolegama iz Beogradskog dramskog pozorišta, ali je izvođenje otkazano. Međutim, glumac je odgovarao na pitanja publike, ali i novinara ruskog portala Trud.

U tom intervjuu glumac je objasnio kako je došlo do poznanstva sa rediteljem Nikitom Mihalkovom i uloge u njegovom prvom ruskom filmu "Sunčanica".

Miloš Biković/Profimedia
 

- Mnogi ruski filmovi nisu dolazili do nas u Srbiji, ali je Mihalkov, naravno, bio slavan. Gledao sam nekoliko njegovih filmova i posle jednog od njih, rekao sam bratu da bih voleo da glumim kod tog reditelja - rekao je glumac.

On je rekao da mu je upravo brat Aleksandar, koji se zamonašio i postao otac Mihailo, predložio da napiše pismo Nikiti.

- Zahvaljujući njemu sam se zaljubio u vašu zemlju. Imao sam 16 godina kada mi je dao da pročitam knjigu Svetog Serafima Sarovskog "Cilj hrišćanskog života" i bio sam fasciniran pravoslavljem. Počeo sam da idem u crkvu, čitam hrišćansku literaturu i postim. Otac Mihail nije mi nametao svoje viđenje, samo je želeo da sam dođem do spoznaje - rekao je Biković.

24sedam/Goran Sivački
 

Ipak, nije poslao pismo slavnom reditelju, jer je tada "jedva govorio ruski", ali je zato sanjao jedan neobičan san, o kom prema sopstvenom priznanju, nikada ranije nije javno govorio.

- Sanjao sam da ležim na obali reke, među brezama, a da na nebu iznad mene kruži sedam ptica. Čuo sam glas odnekud: "Ljudi su dovoljno blizu da se ne osećaš usamljeno, a dovoljno daleko da ne remete mir". I meni je to nekako delovalo da je sve povezano sa Rusijom, jer su breze njen simbol. Nedugo posle tog sna, brat i ja smo otišli u obilazak ruskih pravoslavnih crkava. Glavni cilj je bio Valamski arhipelag. Putovali smo običnim autobusom i to je bila odlična prilika da upoznamo Rusiju, njen narod i razumemo ga - ispričao je glumac.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Ispostavilo se da je Mihalkov došao do njega.

- Prošlo je nekoliko meseci i dobio sam poziv sa švajcarskog broja. Čovek mi je rekao da je iz Praga, ali da radi sa Mihalkovom. Pritom sve vreme govori na dobrom srpskom. Sve je to delovalo vrlo čudno: švajcarski broj, češka prestonica, srpski jezik - mislio sam da se to naš reditelj Dragan Bjelogrlić, veliki šaljivdžija sa kojim sam debitovao na velikom platnu u filmu "Montevideo, Bog te video", šali sa mnom.

Tako sam odgovorio da ne mogu da snimam s Nikitom - i rekao prvu stvar koja mi je pala na pamet - jer snimam reklamu za toalet papir. Moj sagovornik mi je uprkos tome poslao scenario - 118 strana na ruskom jeziku. Dragan sigurno ne bi tako daleko išao sa šalom. Onda sam sebi rekao: "Čoveče, kako možeš ovo da propustiš, kad si o tome toliko sanjao" - prisetio se Biković.

Miloš Biković/ATAImages/Antonio Ahel
 

Od tada se mnogo toga promenilo i igrao je u velikom broju ruskih hit ostvarenja, između ostalih, i u filmu "Sluga", koji je postao najgledaniji svih vremena na prostoru Rusije, iako se po sopstvenom priznanju, nećkao da u njemu prihvati ulogu.

Upitan kako na svoj uspeh sada gleda, odgovara:

- Ne mogu to da objasnim, uključujući ni moju kasniju karijeru u Rusiji, kao bilo šta drugo, osim čuda koje je izmolio jedan monah - zaključio je Biković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike