Šaneri, srpske radnice, ruski tajkuni i italijanski dizajn: Saznajte šta je „Sveta Prada“

12.05.2022

11:45

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je projekat koji prati „životni put“ jedne torbe

Šaneri, srpske radnice, ruski tajkuni i italijanski dizajn: Saznajte šta je „Sveta Prada“
SVETA PRADA - Copyright Predstava "Sveta Prada" Promo/Miša Obradović

Globalizovani svet današnjice bez problema povezuje krokodile, šanere, srpske radnice, ruske tajkune i italijanski dizajn. O tome govori ovaj projekat, koji prati „životni put“ jedne torbe.

Kroz priču o modnoj industriji, projekat se bavi fenomenom tržišta i savremenog kapitalizma, uz fokus na procese proizvodnje i konzumacije. Od radnika do pripadnika džet seta, „Sveta Prada“ se bavi sudbinama ljudi koji vode potpuno različite živote, neravnopravnih statusa i mogućnosti.

Vladimir Aleksić je, kao autor projekta i producent istog, pozvao četiri spisateljice i jednog pisca kojima je naručio tekstove na određene teme koje obrađuje ovom predstavom.

Instagram
 

Pisci tih tekstova su napisali monologe kojima obrađuju srodne teme iz različitih perspektiva pet različitih dramskih junakinja. Dobijeni tekstualni materijal je postao osnovna građa za adaptaciju izvedbenog teksta po rediteljkinom konceptu predstave.

Predstava „Sveta Prada“ analizira odnose moći unutar modnog tržišta kao principe kapitalističkog društva. Ideje o hijerarhijama i njihovom (de)konstruisanju su osnovni idejni, teorijski i izvedbeni kostur predstave kroz koji rediteljka Sanja Mitrović razvija dramski i koreografski jezik ovog komada.

Glavne uloge igraju Jovana Belović, Aleksandra Janković, Milena Predić, Anđelika Simić i Nada Šargin. Premijera je zakazana za 29. maj u 20 časova, u Bitef teatru.

Predstavu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike