Kako se snimao originalni „Top Gan“: Jedna od najpoznatijih scena mogla je da se pretvori u katastrofu (VIDEO)

17.06.2022

08:01

0

Nepoznate priče otkrili su montažeri filma Kris Lebenzon i Bili Veber

Kako se snimao originalni „Top Gan“: Jedna od najpoznatijih scena mogla je da se pretvori u katastrofu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Direktori Paramaunta umalo su dali otkaz pokojnom reditelju Toniju Skotu jer je potrošio previše novca za snimanje jedne scene u kultnom filmu "Top Gan".

Čelnici studija jako su se naljutili na Skota jer je potrošio ceo dan na snimanje odbojkaške scene s Tomom Kruzom i Valom Kilmerom koja je u scenariju bila predviđena tek jednim paragrafom.

Gettyimages2022/Paramount
 

Tu priču koja se događala iza kulisa ovog filmskog klasika iz 1986. godine sada su u THR podcastu “Behind the Screen” otkrili Kris Lebenzon i Bili Veber, montažeri “Top Gana”. Njih dvojica su bili nominovani za Oskara za svoj rad na ovom ostvarenju, a nastavili su da sarađuju sa Skotom i na drugim filmskim hitovima.

- Scenario je predviđao pravu igru, pa su snimili sve, uključujući i rezultate, a Toni je to snimio kao reklamu i zbog toga su bili strašno ljuti - ispričao je Lebenzon.

- Šef produkcije Čarli Megajer rekao je da će ga otpustiti jer je proveo ceo dan snimajući tu scenu. I onda ona, naravno, postane jedna od najpoznatijih iz tog filma - nadovezao se Veber.

Tandem je otkrio i druge detalje sa snimanja kultnog filma, pre svega kako su izvedene scene leta.

Profimedia
 

- Ekipa je otišla u severnu Nevadu gde postoji vojna škola letenja i tamo su snimili 90 posto snimaka aviona. Kada su piloti koji su morali da lete pročitali scenario, rekli su Toniju da je ovo stvarno sjajna priča, ali da ne mogu da izvedu ništa od toga što je napisano. On ih je pitao kako to misle, a oni uzvratili: “Avioni to ne rade” - otkrio je Veber.

Skot je nazvao ekipu i rekao im kako stvari stoje, pa su se dogovorili da se ipak snima i vidi šta će se dogoditi.

- Bilo je neverovatno dosadno jer su kamere bile na zemlji, a avioni visoko u vazduhu i nisu mogli da im se približe ni helikopterima. Na kraju su pronašli brdo na koje su mogli da se popnu vozilima i kamionima s kamerama, a pilotu su pokazali gde treba da preleti - ističe Veber.

Sve snimljene scene letova montažeri su, kažu, pogledali na stotine puta, tražeći one kojoe su upotrebljive. Na kraju su sve to “iseckali” i spojili niz različitih letova kako bi dobili jedan. Tako su radili za sve scene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike