Stefan Milenković predstavlja „Karminu Buranu“ na poseban način: Koncert kakav se retko izvodi

08.06.2022

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i sa ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima

Stefan Milenković predstavlja „Karminu Buranu“ na poseban način: Koncert kakav se retko izvodi
Copyright Stefan Milenković Tanjug/Fondacija NS/N. Babić

Na zatvaranju 11. Klasik Festa, 12. juna u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, koji će izvesti čuvenu “Karminu Buranu“ Karla Orfa sa sastavom Camerata Academica Novi Sad.

Ognjen Popović, muzičar i umetnički direktor Klasik Festa, sarađivao je sa Stefanom Milenkovićem u poslednje dve godine ove manifestacije.

Stefan Milenković Antonio Ahel/ATAImages
 

- Odavno sam planirao da on bude gost našeg festivala, ali to nije bilo baš lako izvodljivo dok je živeo u Americi. Bili smo uporni i istrajni u ideji da ga dovedemo. Prošle godine to su bila dva koncerta u manjim formacijama, a ove će nastupiti na završnom koncertu sa svojim ansamblom. „Karmina Burana“ je hit klasične muzike, ali u kamernoj verziji za violinu i gudački orkestar će sigurno biti raritet za našu publiku - rekao je Popović.

Prošle godine Stefan Milenković je prvi put nastupio na ovoj manifestaciji, kada je izveo dva izuzetno posećena koncerta – u dvorani Kulturnog centra Pančeva i Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog.

Stefan Milenković / Promo / Banja Luka Fest
 

Umetnički direktor Klasik festa je kao značajan segment festivala istakao upravo raritetna dela i formacije:

- Bitno je da izvodimo ono što ljudi dobro znaju, ali i da pronađemo neko delo koje će možda prvi put biti izvedeno, ili kompozitore koji su, po mom mišljenju, nepravedno zapostavljeni. Prve večeri festivala tako ćemo, između ostalih, izvoditi dela Žorža Onslova, Betovenovog savremenika i sjajnog kompozitora. Imaćemo čak i jednu premijeru Mocartovog dela, jer iako je on napisao 600 kompozicija, neke se gotovo nikad ne izvode. Ovde će to biti “6 Noturna za dva soprana, bas, klarinet i dva basetna roga“, zahvaljujući klarinetisti Andžeju Majevskom koji je iz Norveške doneo ta dva instrumenta.

Stefan Milenković
Antonio Ahel/ATAImages
 

Svečano otvaranje 11. Klasik Festa biće održano 9. juna u 20 časova u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog u Pančevu, kada će biti izveden program „Oh, la la“ sa delima Sen-Sansa, Pulenka i Onslova.

Za 10. jun u 20 sati, na istoj lokaciji, zakazan je program „Seksteti“ sa delima Betovena i Čajkovskog. Narednog dana, 11. juna, takođe u 20 časova, u Evangeličkoj crkvi A.V. u Pančevu biće izveden program “Serenade” sa Mocartovim delima, a poslednjeg festivalskog dana 12, juna, publika će u Dvorani Kulturnog centra Pančevo moći da uživa u interpretaciji čuvenog dela “Karmina Burana” u izvođenju Milenkovića.

Stefan Milenković Promo/Borislav Zdrinja/Zipa Photo/ATA Images
 

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i sa ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima. Svrha festivala je negovanje dobrog muzičkog ukusa građana Pančeva, pre svega mladih, i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike