Koncertom za pamćenje otvoreno antičko pozorište nakon 1.700 godina (FOTO)

07.06.2022

12:15

0

Studije iskopavanja i restauracije antičkog grada Laodikije, završene su u kratkom periodu od 20 godina

Koncertom za pamćenje otvoreno antičko pozorište nakon 1.700 godina (FOTO)
thumbnail_Laodikya Antik Kenti Batı Tiyatrosu Açılışı (2) - Copyright Antičko pozorište Foto: Ministarstvo kulture i turizma Turske

Pozorište staro 2.200 godina, koje se nalazi u provinciji Denizli, jugozapadnom delu Turske, ugostilo je svoju prvu predstavu nakon 1690 godina tišine.

Pozorište u drevnom gradu Laodikiji svečano je otvoreno za javnost nakon 20 godina dugih iskopavanja.

Nakon završene restauracije, drevno laodikijsko pozorište u Turskoj je ugostilo svoju prvu predstavu nakon punih 1.690 godina tišine.

Antičko pozorište Foto: Ministarstvo kulture i turizma Turske
 

Državni simfonijski orkestar Izmira je na ceremoniji ponovnog otvaranja pozorišta izveo poseban koncert. Studije iskopavanja i restauracije antičkog grada Laodikije, koji se nalazi kao predlog na Uneskovoj listi svetske baštine, završene su u kratkom periodu od 20 godina.

Državni simfonijski orkestar Izmira izveo je prvo izvođenje na ovom lokalitetu u skoro 1.700 godina, a oko 15 hiljada ljudi prisustvovalo je svečanom otvaranju, kako bi pogledalo nastup orkestra.

Drevno pozorište je ponovo postalo dostupno za korišćenje nakon 20 godina iskopavanja, koja je vodio šef katedre za klasičnu arheologiju Univerziteta Pamukkale, prof. dr. Dželal Šimšek (Celal Şimşek) i koja su privedena kraju uz podršku opštine Denizli, Agencije za razvoj Južnog Egeja i Ministarstva kulture i turizma Turske.

Drevni grad Laodikija upisan je kao predlog na Uneskovu listu svetske baštine još 2013. godine, pošto se drevni grad smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.

Laodikija: Važan centar vere i trgovine

Antičko pozorište Foto: Ministarstvo kulture i turizma Turske
 

Laodikija je bila važna metropola svog vremena u Anadoliji i naselje je postalo grad u helenističkom periodu, koji je imao svoje zlatno doba između 1-5 v. n.e, od perioda rimskog carstva do ranog istočno-rimskog perioda, a zahvaljujući živahnom trgovačkom životu Laodikija je postala važan centar hrišćanstva i mesto hodočašća u ranom istočno-rimskom periodu.

Antičko pozorište Foto: Ministarstvo kulture i turizma Turske
 

U Laodikiji se nalazi jedna od sedam crkava pomenutih u Knjizi Otkrovenja, a Zapadno pozorište, koje je izgrađeno u 2. v. p.n.e. sa kapacitetom od 15.000 gledalaca, je samo jedan od mnogih impresivnih ostataka drevnog grada kojima se lokalitet može pohvaliti.

U Laodikiji, koja je sa četiri strane okružena nekropolama se takođe nalazi i najveći antički stadion u Anadoliji, kao i dva pozorišta (zapadno i severno), četiri kompleksa kupatila, brojne crkve i pet agora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike