Dirljivo i spektakularno: Palermo se na poseban način podsetio legendarnog borca protiv sicilijanske mafije (FOTO)

05.06.2022

15:10

0

Projekat „Spazi Capaci“ organizovan je 30 godina nakon ubistva sudije Đovanija Falkonea

Dirljivo i spektakularno: Palermo se na poseban način podsetio legendarnog borca protiv sicilijanske mafije (FOTO)
anti mafija palermo instalacije - Copyright Printscreen/Instagram/Andrea Buglisi/Velasco Vitali

Danas vrvi od života i šarma, ali grad Palermo je nekada bio preplavljen zločinima sicilijanske organizovane mafije. I tek nakon ubistva sudije Đovanija Falkonea, legendarnog borca protiv mafije, 1992. godine, stvari su se naglo okrenule - navele su stanovnike ovog italijanskog grada da se bore protiv uticaja mafije.

Profimedia
 

Jedan primer ove borbe je projekat „Spazi Capaci“ koji je nedavno organizovala Fondacija Falkone, 30 godina nakon ubistva sudije. Osnovana od strane Đovanijeve sestre Marije, fondacija se udružila sa umetnicima koji su postavljali svoja dela širom grada, kako bi osudili mafiju i odali počast njenim žrtvama.

- Uvek smo znali da je kultura jedno od najboljih oružja protiv mafije. Ali samo je potisnuti nije dovoljno. Za to vam je potreban i društveni i kulturni rad - izjavila je Falkone.

Među predstavljenim umetničkim delima su 54 skulpture pasa u prirodnoj veličini, umetnika Velaska Vitalija, raspoređene po ključnim lokacijama. Neke su izložene u crkvi San Domeniko, gde se nalazi Falkoneova grobnica.

 

 

Druge su postavljene u bunkeru ozloglašenog zatvora Ucciardone, poznatog po održavanju Maxiprocesso di Palermo - suđenja protiv vođa mafije koje je trajalo od od 1986. do 1992. godine.

Napravljene od papira, betona i zarđalog gvožđa, statue predstavljaju „kontrast između uzvišenog i profanog“ objasnio je Vitali. Štaviše, prema kustosu „Spazi Capaci“ Alesandru De Lisiju, psi takođe odražavaju glad mafije i zloupotrebu moći.

 

 

„La Porta dei Giganti“ je još jedna dirljiva instalacija, koja sadrži nekoliko murala visokih 30 metara, autora Andrea Buglisija. Slike prikazuju Đovanija Falkonea i sudiju Paola Borselina, koje je mafija ubila u razmaku od dva meseca. Na Instagramu, Buglisi se osvrnuo na svoj rad sledećim rečima:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Buglisi (@bug_.tv)

 

- Paolo Borselino i Đovani Falkone, dve različite ličnosti, ali ujedinjene jednim snažnim i sveobuhvatnim ciljem. Izranjaju iz bunkera, istetovirani na neboderima Palerma za koje su se toliko borili, sada nas uveravaju svojim prisustvom i pozivaju da nikada više ne budemo ravnodušni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Buglisi (@bug_.tv)

 

Smešteno u Crkvi Santa Maria della Spasimo, „Drvo svih“ je treće umetničko delo iz serije. Кreirao ga je Gregor Prugger, a instalacija se sastoji od gole jele isprekidane drvenim figurama na vrhovima grana, koje predstavljaju žrtve sicilijanske mafije.

Skulpturu drveta dopunjuje još jedan par drvenih figura koje prikazuju replike Falkonea i Borselina u prirodnoj veličini. Oba je ručno isklesao vajar Peter Demetz.

 

 

Ova umetnička dela su samo početak većeg projekta. Fondacija Falkone planira da razvije „Spazi Capaci“ u trogodišnju inicijativu koja okuplja zajednicu koju je nasilna prošlost trajno obeležila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike