Rusija ne sledi primer Zapada, i dalje se za porodičnim stolom pevaju ukrajinske pesme: Ukidati kulturu je glupost!

03.06.2022

08:30

0

Najveću štetu trpe filmski distributeri i bioskopi

Rusija ne sledi primer Zapada, i dalje se za porodičnim stolom pevaju ukrajinske pesme: Ukidati kulturu je glupost!
Copyright Ermitaž/Profimedia

Klasici ruske umetnosti nisu stradali zbog ukidanja ruske kulture u inostranstvu. Ukidanje kulture je samo po sebi glupost i dovodi do osiromašivanja života, u Rusiji nikada neće doći do takve gluposti, izjavio je savetnik predsednika Rusije za pitanja kulture Vladimir Tolstoj.

- Mislim da nema ničeg glupljeg od ukidanja kulture. Ruska kultura je veoma bogata, odustajanje od nje je prosto osiromašivanje života. Naši klasici od toga nikako neće stradati - rekao je Tolstoj.

On je rekao da je uveren u to da Rusija nikada neće doći do takve gluposti kao što je ukidanje tuđe kulture.

Profimedia
 

- Mi i dalje za porodičnim trpezama pevamo ukrajinske pesme, odnosimo se s apsolutnim poštovanjem i ljubavlju prema svemu što je dobro, što je stvoreno u američkoj, britanskoj ili bilo kojoj drugoj kulturi - naglasio je Tolstoj.

Niz kulturnih i obrazovnih ustanova na Zapadu počeo je, usled ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, da ukida ruske kompozitore i pisce.

Jedan od najsvežijih primera je finalni program međunarodnog violinističkog takmičenja „Rodolfo Lipicera“ iz kojeg su u maju isključena dela ruskih kompozitora kao što su Šostakovič, Prokofjev, Čajkovski, Glazunov.

Profimedia
 

Antiruske sankcije najviše pogodile bioskopsku mrežu

Govoreći o sankcijama protiv Rusije u oblasti kulture, Tolstoj je rekao da najveću štetu trpe filmski distributeri i bioskopi i dodao da se intezivno radi na rešavanju tog problema.

- Prvo sa čim smo se suočili je, verovatno, odsustvo sadržaja u bioskopima. To je, naravno, veliki izazov, jer bioskop ne možeš napraviti za tri dana. Da bi se snimio veliki, dugometražni film za publiku, potrebno je dve do tri godine. Naravno, bioskopi i filmski distributeri nisu bili spremni za to da će velika količina sadržaja zapadnih, a pre svega holivudskih filmova, otići s našeg tržišta - rekao je Tolstoj.

Profimedia
 

On je naglasio da za popunjavanje praznine ruska vlada traži filmove u prijateljskim zemljama i radi na povećanju proizvodnje nacionalnih filmova.

- Tražimo mogućnosti, da bioskopska mreža ne bi propala, da se ne bi zatvarali bioskopi - rekao je Tolstoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike